204. 2014-2015 Eindhoven-Westerhoven Lizzy Witlox en Maud Kaptheijns klaar voor het NK veldrijden in Veldhoven

Met de nationale kampioenschappen veldrijden in Veldhoven in het weekend van 10 en 11 januari 2015 in het vooruitzicht maken twee regionale deelneemsters zich op voor de strijd met Marianne Vos en consorten. Zowel Lizzy Witlox (Eindhoven) als Maud Kaptheijns (Westerhoven) proberen zich op het parcours dat TWC Tempo-Bruns bij ’t Witven heeft uitgezet naar een ereplaats te rijden. Beide rensters hebben zich dit seizoen al een aantal keren met de beste veldrijdsters van de wereld kunnen meten in wereldbekercrossen en in andere grote wedstrijden. In het klassement van de Belgische Bank Bpost crossen staan beide rensters op een top-twintig positie. Op het NK in Veldhoven op zondag 11 januari (13.30 uur) moet er voor beide meiden eer te behalen zijn, gelet op hun prestaties tot dusver in het cyclo cross seizoen.

2015-01-02 Eindhoven-Westerhoven 2014-2015 Lizzy Witlox Koksijde 2014 (Foto Kevin Buijssens) Lizzy Witlox heeft zich schitterend herpakt na veel blessureledd (Foto Kevin Buijssens)

Lizzy Witlox zit al vanaf 8-jarige leeftijd op de racefiets, aangestoken met het wielervirus door haar vader en oom die beiden ook aan wielrennen doen. Een paar jaar later is ze ook met veldrijden begonnen. “De gehele jeugd heb ik erg veel plezier  beleefd in het fietsen en ging het erg goed.” Haar allerbeste seizoen bij de jeugd is in de allerlaatste jaren in categorie 5 en 6 – meiden hebben geen categorie 7 – met maar liefst 18 podiumplaatsen, waarvan 5 overwinningen. “Helaas heb ik op het einde van de jeugdperiode ook mijn eerste echte harde valpartij meegemaakt, met een operatie aan mijn pols tot gevolg. De overstap bij het veldrijden naar de nieuwelingen was een erg grote stap aangezien we met het veldrijden direct tussen de elite dames mee moeten strijden.”

Als wegrenster boekt ze bij de nieuwelingen dames mooie successen: ze weet 3 overwinningen te behalen en 5 podiumplaatsen. In totaal behaalt ze als jeugdrenster en bij denieuwelingen 5 zilveren medailles op de Nederland Kampioenschappen (3x veldrijden jeugd, 1x veldrijden nieuwelingen en 1x tijdrijden). “Helaas heb ik de gehele junioren tijd moeten missen doordat ik te kampen kreeg met het syndroom van acnes (vastzittende zenuwen in de buikwand). Na 5 keer hieraan geopereerd te zijn ben ik nu na 3 jaar eindelijk pijnvrij. Dit was wel echt een dieptepunt in mijn wielercarrière, want het was een ware hel waar ik doorheen ben gegaan.  Verschillende kerenheb ik  gedacht te stoppen met fietsen, maar ondertussen de draad gelukkig weer opgepakt en begonnen aan mijn eerste volledige crossseizoen bij de elite dames zonder pijn!”

De Eindhovense renster is nu, op 19-jarige leeftijd, 2e jaars belofte dame en opgenomen in de nationale selectie veldrijden. Tot nu toe is ze al geselecteerd geweest voor 5 wereldbekers en heeft ze het EK in Lorsch mogen rijden, waar een mooie 7e plaats het resultaat was. “Hopelijk volgen er dit seizoen nog mooie resultaten en selecties voor wereldbekers. En wordt dit het begin van een hele mooie wielertoekomst, want ik zou dolgraag van mijn sport mijn beroep willen maken.”

2015-01-02 Eindhoven-Westerhoven 2014-2015 Maud Kaptheijns RK en DK V'waard 1-11-2014 (Foto TVS) IMG_5846 Maud Kaptheijns op weg naar de Regiotitel veldrijden Zuid-Nederland op het Eurocircuit (Foto Theo van Sambeek)

Voor Maud Kaptheijns lijkt deze crossperiode het seizoen van de doorbraak. “Het is super mooi begonnen doordat ik voor een hele mooie ploeg namelijk AA-Drink/BRIS mocht gaan rijden onder leiding van Geert Wellens. De eerste internationale cross van het seizoen begon erg goed met een mooie top tien notering, namelijk een 10e plaats in Neerpelt. De tweede uitspringende uitslag was in eigen land een 9e plaats in de GP Den Bosch. De maand november begon ook meteen goed met een hele mooie 11e plaats in de Super Prestige cross van Zonhoven. Deze 11e plaats is me gedurende de maand november een beetje blijven achtervolgen: ik ben namelijk op het EK in Lorsch en in Hamme ook 11e geworden. Dit zijn toch wel uitslagen waar ik heel blij mee ben, zeker de 11e plaats op het EK. Dat was echt een super mooie ervaring.” Op nationaal gebied heeft de 20-jarige renster uit Westerhoven ook nog wat mooie uitslagen bijeen kunnen rijden: een 2e plaats in Lierop en in Lieshout en ze weet zelfs de overwinning te pakken op de regiokampioenschappen Zuid-Nederland in Valkenswaard op het thuisparcours van haar vereniging TWC De Kempen. Later wordt ze weer eens 11e in de Druivencross van Overijsse, de moeder der veldritten in het Vlaamse land. Het levert Kaptheijns een plaats op in de nationale wereldbekerselectie van de vrouwen aan de zijde van Marianne Vos, Sophie de Boer, Sabrina Stultiëns, Sanne van Paassen, Reza Hormes, Lizzy Witlox en Bianca van den Hoek. Met die namen zijn meteen de rensters genoemd die op het NK in Veldhoven op 11 januari meedingen naar de hoogste ereplaatsen. Voor Kaptheijns is er even een kink in de kabel gekomen tijdens de Super Prestige cross in Diegem op zondag 28 december. Daar reed ze met haar schouder tegen een lantaarnpaal en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Gelukkig bleef het bij een zwaar gekneusde schouder en hand. Met de nodige rust van een paar weken hoopt ze tijdig weer opgelapt te zijn voor het NK in haar eigen omgeving.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.