196. 1984-2014 Moergestel veldritweekend in trek bij renners en publiek

2014-12-09 Moergestel 2014 veldrijden (foto John Damen) Voor de veldrijders in Moergestel wordt de omloop aan de Zandstraat extra lastig gemaakt met deze trap (foto John Damen)

Jarenlang is in het eerste weekend van december de jaarlijkse veldrit in Moergestel georganiseerd door de Stichting Wielerronde Moergestel-Oisterwijk. Vorig jaar is in samenwerking met de KNWU een nieuwe datum op de kalender gevonden: nu is het Moergestelse veldritweekend op zaterdag 13 en zondag 14 december. Een dubbel programma dus, met zaterdags wedstrijden voor de jeugd, en op zondag de overige categorieën van masters tot junioren en van nieuwelingen tot elite. Op het parcours aan de Zandstraat in Moergestel is zowel het parkeren als de entree voor het publiek gratis.

In de jaren tachtig trekt de Moergestelse veldrit al deelnemers van allure. De winnaarslijst overziend komen daar welbekende namen op voor. In 1984 wint Frank van Bakel (Deurne) de A-wedstrijd vóór Huub Kools (Baarle Nassau) en Henk Baars (Diessen). De Diessenaar die zich in 1990 tot wereldkampioen laat kronen trekt in 1985 de wedstrijd voor amateurs en professionals naar zich toe door niet zomaar de eersten de besten te kloppen: Klaus Peter Thaler (Duitsland) en Michel Groenendaal (Sint Michielsgestel) moeten in hem hun meerdere erkennen. In 1986, opnieuw met profs en amateurs, is Nico Verhoeven (Berkel-Enschot) vlakbij huis aan de macht door Jo Martens (Deurne) en Theo van der Velde (Rijsbergen) te verslaan. De wedstrijden worden dan voor het eerst op het parcours Heiberg/Zandstraat verreden. In 1987 is Frank Groenendaal (Eerde) de winnaar voor Kampenaar Jac Reumer en Wim de Vos (Oosterhout). Dan al klopt Richard Groenendaal (Sint Michielsgestel) op de deur met een zege bij de nieuwelingen. Daarna wordt in 2001 de draad weer opgepakt met als winnaars bij de elite en beloften Wilfried Veldkamp (Woerden). Later zijn de zeges onder meer voor Jean-Pierre Leijten (Bladel) in 2004, Boy van Poppel (Moergestel) in 2008 en vervolgens Mickey van Empel (Berlicum), Maurits Lammertink (Enter) en Rudi van Houts (Luyksgestel). Mike Teunissen (Ysselsteyn) en Twan van den Brand (Volkel) zijn tot nu toe de laatste winnaars in Moergestel.

Diverse bekende renners hebben aangegeven dat ze in het komende weekend van 13 en 14 december gaan deelnemen aan het Rabobank Weekend Cyclocrossl. Bij de vrouwen heeft de organisatie al positieve reacties ontvangen van Reza Hormes-Ravensteijn en Inge van der Heijden van het ZZPR.nl–Orange Babies Cyclingteam. Daarnaast komen ook bij de junioren en elite diverse sterke Nederlandse renners aan het vertrek. Rabobank-ploegleider Richard Groenendaal zal de talentvolle beloften Martijn Budding, Joris Nieuwenhuis en Sieben Wouters afvaardigen. Zij kunnen rekenen op concurrentie van onder andere Milan Vader, Tim en Johim Ariesen, Robbie van Bakel en Maurits Lammertink. Ook KNWU-trainer Gerben de Knegt komt met een aantal renners uit de junioren- en beloftenselectie naar Moergestel. Onder andere Perry van den Bos, Maik van der Heijden en Roel van der Stegen staan inmiddels op de startlijst. Een andere kanshebber bij de junioren is thuisrijder Bram Welten. Nieuweling Luuk van Gestel rijdt eveneens een thuiswedstrijd. Hij kan rekenen op concurrentie van onder andere Thymen Arensman, Perry Frijters en Luca Vreeswijk. Bij de amateurs heeft Nederlands kampioen Freek de Jong uit Vught zich ingeschreven en bij de masters komt met Lars Rietveld eveneens een nationale titelhouder aan het vertrek. Een andere bekende naam op de startlijst is oud-profrenner Erik Dekker. De Oisterwijkse Emma van Haaren, haar broer Niels van Haaren en Jorn van Beers en Ruud van Gestel uit Moergestel komen in actie bij de jeugd.

Het cyclocross weekend start op zaterdag 13 december met wedstrijden voor de jeugdcategorieën. Vorig jaar maakten 180 jonge renners en rensters in Moergestel hun opwachting. De jongste categorie gaat om 12.00 uur van start.

Op zondag 14 december wordt het weekend voortgezet met wedstrijden voor amateurs/sportklasse (10.30 uur), masters (11.25 uur), vrouwen (12.20 uur), nieuwelingen (13.15 uur), junioren (14.00 uur) en elite/beloften (15.00 uur). Evenals vorig jaar hoopt de organisatie op deelname van meer dan 200 deelnemers en deelneemsters op zondag in de diverse wedstrijdcategorieën. De wedstrijden maken deel uit van de KNWU-Topcompetitie veldrijden.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.