195. 1970-1984 Geldrop-Valkenswaard Hoe is het met Leon Kersten?

Leon met JeanPaul van Poppel Leon Kersten op jonge leeftijd met Jean-Paul van Poppel in het wiel

Het is alweer meer dan 40 jaar geleden dat Leon Kersten de wielerpelotons vanaf zijn jeugdjaren teisterde. Op 7-jarige leeftijd door zijn opa Jo van Hugten aangezet tot wielrennen (“Die kwam bij ons thuis met een krom stuur en een fiets”) rijdt de Geldroppenaar in 1970 bij Trap Met Lust zijn eerste interclubwedstrijdjes waarin hij zegevierend over de eindstreep komt. Meteen al vanaf zijn eerste officiële KNWU-wedstrijd op 8-jarige leeftijd blijkt de jonge Kersten een veelwinnaar te zijn. Totdat hij op 22-jarige leeftijd met de wedstrijdsport kapt maakt hij meer dan 350 keer het overwinningsgebaar. Vooral in de jeugdcategorieën maakt hij furore. Elke week brengt hij een bloementuil of beker mee naar huis. De meest zeges boekt hij bij de nieuwelingen: 40 in één seizoen. Geen wonder dat hij als junior een plekje in de nationale selectie krijgt. Jongens als Jean-Paul van Poppel, Gert-Jan Theunisse, Teun van Vliet, Jelle Nijdam en Gert Jakobs, allen leeftijdgenoten, klopt hij menigmaal in de sprint voor de eindzege. Toch heeft hij aan die periode niet de allerbeste herinneringen. “We reden met de nationale juniorenselectie geregeld in het buitenland. Van de WK in Mexico  kwam ik terug met een virus dat me heel lang parten speelde. Ik verloor wel 6 kilo aan lichaamsgewicht en kreeg dat in de wintermaanden erna haast niet aangevuld.” De uit de kluiten gewassen jonge coureur weegt in die periode nog 76 van de eerdere 82 kilogrammen. “Een jaar later mocht ik wel weer mee naar de wereldkampioenschappen die in Leipzig werden gehouden, maar werd daar ziek en daardoor als reserve opgesteld. Na afloop van dat WK ben ik op het laatst van het seizoen 1981 weer gaan winnen.” Intussen heeft Kersten zich aangemeld bij De Zwaluw in Vlijmen waar oude rotten als Piet Kuijs en Bas van Lamoen de jonge clubrenners van de nodige adviezen voorzien. De Geldroppenaar rijdt dan al een paar jaar op een fiets die de familie Jansen van Lakspuiterij De Uitkomst in zijn woonplaats hem ter beschikking heeft gesteld.  “Met hen had ik de afspraak als amateur in die ploeg te gaan rijden. Maar juist toen ik zo ver was stopte De Uitkomst als landelijke sponsor in het wielrennen.” Vervolgens is Jan Gisbers van de Jan van Erp ploeg er in 1982 als de kippen bij om Kersten bij de paarse amateurbrigade in te lijven. Die heeft bij zijn amateurdebuut in de Ster van Zwolle de pech dat hij bij een val een polsbreuk oploopt. Bovendien moet hij als jong broekie bij die ploeg voor oudere en al meer ervaren ploeggenoten de kastanjes uit het vuur halen. “Ik was daar niet echt op mijn plaats. Was ik bij De Uitkomst kunnen blijven rijden, een gemoedelijke ploeg , dan denk ik nu achteraf dat ik daar beter tot mijn recht had kunnen komen. Nu moest ik voor de oudere jongens knechten. Jan Gisbers liep in die tijd al met plannen rond om een profploeg te beginnen. Dat werkte allemaal niet in mijn voordeel.”

Leon van Erp presentatie Leon Kersten in 1983 als 20-jarige in de paarse brigade van Jan van Erp

In 1983 stopt Jan van Erp als amateursponsorteam. “Van Hennie Liebregts kreeg ik een aanbieding om bij de kleine profploeg Elro te komen rijden. Maar ik had geen zin om voor een broek en een trui een profcontract te tekenen.” Kersten blijft amateur en wordt door Jan van Katwijk opgenomen in de nieuw opgerichte Mindex-formatie. Maar zijn motivatie is al snel tot het dieptepunt gedaald. Jongens die hij als junior de broek op deed, blijken in korte tijd een paar tanden groter dan hijzelf te kunnen rijden. Na de Omloop der Kempen in mei 1984 zet hij een punt achter de wedstrijdsport. “Ik had er totaal geen zin meer in.” Beginnende wielrenners zou hij nu adviseren: “Doe allerlei sporten, maar begin pas op 15- tot 16-jarige leeftijd met wielrennen. Daartegenover staat dat ik als wielrenner veel landen heb mogen bezoeken en een plezierige tijd heb gehad. Op het moment dat je nog fietst besef je dat niet, maar ik heb in die periode geleerd wat winnen en verliezen is. Waarbij het laatste nog het meest belangrijke is.”

Waar Kersten in zijn rennersperiode na de Havo met zijn studie gestopt is en naast het fietsen voor halve dagen heeft gewerkt, krijgt hij nu een heel ander leven. Dat wordt er in het begin een van twaalf ambachten en dertien ongelukken, van wc’s schoonmaken tot werken als groenteman. Uiteindelijk vindt hij een baantje als magazijnbediende bij de firma Pomaz (een samentrekking voor pompen, maaiers en zwembaden), een bedrijf dat in 1977 aan de Wielstraat in Geldrop begon. Hij gaat in de avonduren een commerciële opleiding volgen en neemt na vier jaar, hij is dan 27, het bedrijf van zijn baas over. Hij trouwt, krijgt met zijn vrouw 2 kinderen, koopt een vakantiehuisje in de provincie Zeeland en gaat daar later constant wonen. Op 49-jarige leeftijd verkoopt hij zijn bedrijf en verhuist terug naar Brabant. In Valkenswaard ontmoet hij zijn oude vriendin Wilma Koolen nadat hij en zijn eerste vrouw gescheiden zijn. “Ik had Wilma dertig jaar niet gezien. Sinds mei hebben we weer een relatie.” Inmiddels is het zowat drie jaar geleden dat hij zijn zwembadenbedrijf verkocht en kan rentenieren, zodat hij ruim tijd heeft voor leuke dingen.  Een functie binnen het wielrennen of zijn tweede hobby schaatsen is daarbij zeker een optie.  Met Limburger Peter Knops en oud-Bosschenaar Jos Verschuur, twee leeftijdgenoten, heeft hij de Facebookgroep Jeugdwielrennen 1970-1980 opgericht. “Op Facebook kom ik weer veel jongens uit mijn rennerstijd tegen. Zo hoop ik aan foto’s uit die periode te komen, want zelf heb ik er vrijwel geen meer.” Kersten is al zes jaar opa en kan nu, zoals zijn eigen grootvader Jo van Hugten dat veertig jaar geleden deed, de positieve kanten van de wielersport belichten. “Van de mensenkennis, de karaktervorming en het doorzettingsvermogen die ik als wielrenner op deed heb ik later de vruchten kunnen plukken. Die zijn me in het zakenleven goed van pas gekomen.”

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 195. 1970-1984 Geldrop-Valkenswaard Hoe is het met Leon Kersten?

  1. leon kersten zegt:

    leuk piet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.