173. 1992 Oostelbeers Zeeuwse amateurwinnaar in Omloop van Het Zuiden

2014-09-18 Oostelbeers Omloop van Het Zuiden finish Marc Huysmans Onder het toeziend oog van wedstrijdleider Nico Roijmans in de jurywagen schreeuwt Marc Huysmans het uit bij zijn zege in de Omloop van Het Zuiden 1992 (foto Hans van Hout)

Jarenlang wordt in de septembermaand de Omloop van Het Zuiden als clubklassieker verreden. Zowat 400 renners uit alle windstreken van het land reizen in het najaar af naar de Brabantse Kempen. Daar staan steevast drie klassiekers op één dag op het programma. Amateurs, junioren en nieuwelingen starten in drie wedstrijden waarvan de organisatie in de vertrouwde handen is van wielerclub Het Zuiden uit Eindhoven met steun van een organisatiecomité in de Beerzen. In de amateurklassieker wordt beslist welk clubteam het volgende seizoen in de hoogste amateurafdeling van de KNWU mag starten. Tachtig afvaardigingen van clubs uit het hele land dingen mee naar de hoogste eer. Marc Huysmans uit Oude Tonge wordt zaterdag 19 september 1992 in Oostelbeers gehuldigd als amateurwinnaar van de 27e Omloop van Het Zuiden. De zege in de promotieklassieker is de eerste overwinning die de 23-jarige Zeeuw boekt in zijn tot dan toe zesjarige wielercarrière.

Limburger Berry Thoolen heeft de eerste speldenprikken uitgedeeld. Later lijkt het er op dat zeven koplopers de wedstrijd in een beslissende plooi gaan gooien. Alwin van Pelt, Piet Eikelenboom die eerder in het seizoen al de Omloop van de Krimpenerwaard heeft gewonnen, regiocoureur Ruud Jacobs, Marc Huysmans, Jeroen van Happen, lid van TWC De Kempen die pas nog de Pijl van Tholen op zijn naam heeft geschreven, Peter van de Zwaan en Hans Timmers nemen een minuut voorsprong op het peloton. Eric Venema, vier jaar eerder in deze contreien winnaar van de Omloop der Kempen, en Jos Bol die al op jonge leeftijd Olympia’s Tour op zijn naam heeft gebracht, slagen er in de slotfase in bij de zeven leiders aan te sluiten. Met een alles of niets demarrage schudt Marc Huysmans in de laatste van de 163 te verrijden kilometers zijn belagers uit de kopgroep van zich af. De overwinning van Huysmans is de kroon op het werk van zijn vereniging De Hoekse Renners die gehuldigd wordt als winnaar van de promotiecompetitie 1992. Eric Venema maakt het succes voor de club uit ’s Gravendeel compleet door Jos Bol te kloppen in de sprint voor de tweede plaats. De Hoekse Renners onder aanvoering van Mario van Baarle laten de champagnekurken knallen en kunnen volgend seizoen hun rentree maken in de topklasse van de nationale amateurcompetitie.

De uitslagen in Oostelbeers:

Nieuwelingen: 1 Rogier Wormmeester (Julianadorp) , 2 Ronald Engels (Liessel), 3 Hendro Hams (Vriezenveen), 4 Jeroen Lenting (Delft), 5 Rutger Ockhuizen (Rumpt), 6 Jarko van de Stelt (Aalst), 7 Detlef van Oevelen (Hilvarenbeek), 8 Mark Hartman (Raalte), 9 Johan van Grootel (Veldhoven), 10 Frank van Melis (Boekel).

Junioren: 1 Richard Coehorst (Tilburg), 2 Maikel den Ouden (Galder), 3 Jack van de Brink (Breda), 4 Joost Legtenberg (Markelo), 5 Sebastiaan Wels (Vlijmen), 6 Ronald Marijnissen (Bavel), 7 Jan Middendorp (Amsterdam), 8 Remy Keereneer (Klaaswaal), 9 Roland Rozenvelt (Numansdorp), 10 Dennis Heilbron (Steenbergen).

Amateurs: 1 Marc Huysmans (Oude Tonge), 2 Eric Venema (De Rijp), 3 Jos Bol (Hoeven), 4 Jeroen van Happen (Maarheeze), 5 Hans Timmers (Kaatsheuvel), 6 Alwin van Pelt (Oud Beijerland), 7 Piet Eikelenboom (Zevenhuizen), 8 Peter van de Zwaan (Veldhoven), 9 Ruud Jacobs (Goirle), 10 Rob Sienders (Zwijndrecht).

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.