155. 1990 Duizel Frank van Veenendaal in de 33e Gele Trui

2014-07-17 Duizel 1990 Podium met winnaar Frank van Veenendaal (foto Ben) Het podium in 1990 in de kermisronde van Duizel. Frank van Veenendaal wordt de 33e gele truidrager, Wiljan van Riel en Antoine Goense eindigen als tweede en derde (Foto Ben)

Een hete zomerzon overgiet op de laatste maandag van juli 1990 het parcours van de Ronde van Duizel. Renners die baden in het zweet, toeschouwers die zich laven bij de tapkasten. Een welhaast traditioneel schouwspel tijdens de jaarlijkse wedstrijd ‘Om de gele trui’. Wielersport van vroeg in de middag tot lang in de prachtige zomeravond. De organiserende wielerstichting heeft een nieuw intermezzo voor het publiek in petto: een korte individuele tijdrit voor de meest bekende amateurs uit het land en uit de regio. Jan Burgmans laat in de tijdrit over een ronde van 1400 meter iedereen versteld staan met de scherpe tijd die hij op de klokken brengt. Daar heeft geen enkele topcoureur een antwoord op. Omloop der Kempen winnaar Patrick Strouken en Noorderling Allard Engels blijven op ruime afstand van de 1.43.93 minuut die de Bergeijkenaar neerzet. Ook in het criterium over 90 kilometer toont Burgmans, die in Duizel vijf jaar eerder al eens heeft gewonnen, zich vooraan. Als na een uur koers onder een hels aanvangstempo al zowat de helft van het veld heeft afgehaakt, rijdt hij zich met acht anderen los van het overgebleven peloton. Vijf coureurs rijden zich de longen uit het lijf en weten na dertig kilometer achtervolging bij de leiders aan te sluiten. Dan is het peloton door de negen leiders al op een ronde achterstand gezet. Nationaal  kampioen Toine Bok vindt het dan tijd worden zijn rood-wit-blauwe trui eens wat duidelijker aan het volk te tonen. Hij gaat met drie eerdere leiders in de aanval. Van Veenendaal achterhaalt hen met een machtige solo en gaat met nog drie ronden te rijden opnieuw aan de haal. Niemand heeft daarop nog een antwoord klaar, zodat de gebruinde Zuid-Hollander de 33e gele trui van Duizel  in ontvangst mag nemen.

De uitslag van de tijdrit: 1 Jan Burgmans (Bergeijk), 2 Patrick Strouken (Einighausen), 3 Allard Engels (Zwartemeer), 4 Herold Dat (Asten), 5 Richard Luppes (Hoogeveen), 6 Twan van Veldhoven (Bergeijk).

Criterium: 1 Frank van Veenendaal (Sassenheim) 90 km in 2.08.50 u., 2 op 8 sec. Wiljan van Riel (Tilburg), 3 op 30 sec. Antoine Goense (Lewedorp), 4 op 40 sec. Raymond Meijs (Valkenburg), 5 op 50 sec. Erik Dekker (Hoogeveen), 6 Freddie Wolsink (Enschede), 7 Theo Akkermans (Nieuw-Vossemeer), 8 Jan Burgmans, 9 Allard Engels, 10 Wietse Veenstra (Harkema), 11 Edo Elfrink (Haaksbergen), 12 Pierre Duin (Ilpendam), 13 Heinz van der Schouw (Lierop), 14 Herold Dat, 15 op 1 ronde Toine Bok (Maren-Kessel).

Traditiegetrouw komt in de kermisronde van Duizel ook in 2014 een sterk rennersveld aan het vertrek. In de 57e editie van de wedstrijd ‘Om de Gele Trui’ op maandag 28 juli starten de winnaar van vorig jaar Michael Schweizer uit Aken en die van 2012 Gert-Jan Bosman (Emmen) bij de favorieten. De twee oud-winnaars krijgen de zege niet op een presenteerblaadje aangeboden. Zeker niet nu het De Rijke duo Ronan van Zandbeek (Schijndel) en Coen Vermeltfoort (Schuinesloot) dat al in Oirschot en Luyksgestel heerste aan de start komt. Zij hebben bovendien de steun van hun ploeggenoten Yoeri Havik en Kobus Herreijgers. Ook de nationale kampioen van 2011 Dennis Smit uit Zwanenburg maakt zijn opwachting in de kermisronde waarin hij na diverse podiumplaatsen eindelijk ook de gele trui eens wil veroveren. In Metec ploeggenoot Brian van Goethem heeft hij een renner in grote vorm naast zich. Regiorenners Twan Castelijns (Hapert) en Robbert de Greef (Geldrop) willen in eigen streek hun huid ook zo duur mogelijk verkopen. De twee Koga-coureurs hebben gezelschap van Adrie Lindeman (Assen). Diens broer Bert-Jan Lindeman (Rabobank DT) en Maurits Lammertink (Piels CT), beiden terug gekeerd uit het profpeloton, mogen met de Belgen Alexander Geuens en Massimo Vanderaerden (Lotto-Belisol opleidingsploeg) eveneens bij de kanshebbers op geel gerekend worden. Uiteraard zal ook Marco Brus present zijn. Want in Duizel wordt opnieuw gestreden om de punten van het Baby-Dump Kempenklassement waarin de Schijndelnaar na vier opeenvolgende eindzeges ook dit seizoen fier aan de leiding gaat. In Duizel wordt hij geassisteerd door oud-nationaal kampioen Koos Jeroen Kers uit Amstelveen, pas nog winnaar van de Bergeijkse kermisronde.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.