137. 2005 Luyksgestel Belgische zege in titanenstrijd

2014-05-27 Luyksgestel Kenny van Hummel op kop in 2005 Nationaal kampioen Kenny van Hummel leidt de achtervolging op de kopgroep in de finale van de kermisronde (foto Theo van Sambeek)

Op de dag na de nationale titelstrijd in Rotterdam is het parcours van de Luyksgestelse kermisronde zoals gewoonlijk samenkomst van de beste Nederlandse eliterenners zonder contract en beloften. De nieuwe nationale kampioenen in beide wedstrijdcategorieën, Kenny van Hummel en Sebastian Langeveld, worden voor aanvang van de hoofdwedstrijd in een open wagen rondgereden. Jurgen Vermeersch, de Belgische titelhouder bij de elite zonder contract, zoals de amateurcategorie van voorheen al enige jaren betiteld wordt, vergezelt de twee coureurs in hun spiksplinternieuwe rood-wit-blauwe kampioenstruien.

De Gestelse organisatie heeft gewoontegetrouw een bijzonder sterk rennersveld aan de startlijn. Nadat de beloften op zaterdag in een aparte wedstrijd om de Nederlandse titel op de weg hebben gestreden, en de elite zonder contract een dag later in een gezamenlijke wedstrijd met de professionals hun titelstrijd hebben afgewerkt, kunnen zij in het grensdorp elkaar bekampen in de wedstrijd die al zo vaak als kleine revanche van het NK heeft gegolden. Jurgen van Pelt doet in de beginfase al volop mee in de strijd om de eerste klassementspremie over drie ronden. Hij zal later op de avond zijn leidende positie in het Rabobank/Kempen Pers-klassement met een achtste plaats in de uitslag versterken. Zijn beloftevolle dorpsgenoot Piet Rooijakkers, eerder in het seizoen  al een paar keer aan de macht in grote wedstrijden, gaat al vroeg op avontuur. Zo ook het duo Hans Bloks en Johnny Hoogerland. Laatstgenoemde Zeeuw, derde op het NK, krijgt er in Luyksgestel maar geen genoeg van. Als hij met Bloks wordt achterhaald door het jagende peloton, dat op de lange rechte einden een snelheid van boven de vijftig per uur ontwikkelt, neemt hij opnieuw het voortouw in het gezelschap van thuisrijder Dirk Bellemakers en Martijn Maaskant. Even lijkt het erop dat een groep van veertien man zich bij de leiders gaat voegen, maar als het zover is duikt ook het peloton weer op de koplopers neer. Intussen heeft Arno Wallaard zich bij een tussensprint al eens verzekerd van vijf extra punten in het Rabobank/Kempen Pers-klassement. Met nog een goed half uur te rijden neemt een nieuwe groep van veertien renners voorsprong, waarmee de strijd lijkt te zijn beslist. Maar toch komt ook daar niets van in…

Terwijl microfonist Jan Peeters op de van hem welbekende wijze de strijd vooraan nog verlevendigt, neemt zes ronden voor het einde een tweede groepje uit het peloton de benen. De achtervolging van acht man, bij wie kampioen Kenny van Hummel en thuisrijder Rudi van Houts, op de leidende groep met de streekcoureurs Dirk Bellemakers en de verrassende Niek Basten uit Hapert, wordt in het voordeel van de achtervolgers beslist. In een derde groepje ontvlucht beloftekampioen Sebastian Langeveld in het gezelschap van de streekrenners Marc Meulenbroeks en Patrick van Leeuwen het moegestreden peloton. Als de twee leidende groepen samenvloeien worden in het talrijke publiek al prognoses gemaakt. Wie zouden de snelste mannen van de omvangrijke leidersgroep zijn? Jurgen Vermeersch, een 30-jarige coureur van de Cerdi-ploeg uit het Westvlaamse Ingelmunster, laat daar aan de eindstreep geen twijfel over bestaan. Zijn machtige eindjump is iedereen te veel. En dat terwijl hij in de eerste helft van de koers lang achterin het peloton heeft meegedraaid. “Ik keek het eerst maar wat af. Ik wist niet wat er allemaal gebeurde. De ene demarrage volgde de andere op,” is zijn commentaar. Dat de Belgische kampioen dat in eigen land niet gewend is, geeft hij ruiterlijk toe. “De ambiance hier is niet te vergelijken met die in België. Dan is het bij ons maar een saaie bedoening.”

Na zijn schitterende zege van een jaar eerder laat Dirk Bellemakers ook nu weer zien dat hij bij de echte beloften van het land behoort op een parcours als dat in zijn woonplaats. Na een eerste aanval die ronden lang stand houdt, is hij ook een van de smaakmakers in de kopgroep die de beslissing in de wedstrijd forceert. In de eindsprint komt hij tekort tegen de Belgische winnaar en zijn ploeggenoot Joost van Leijen, maar hij blijft nationaal kampioen Kenny van Hummel nipt voor.”‘En als je ziet dat ook de Belgische kampioen hier op het podium staat, dan mag ik toch niet ontevreden zijn.” Een sterke finale rijdt ook Niek Basten. De jonge Hapertse coureur heeft vijf weken op non-actief gestaan vanwege een knieblessure. Dat hij op de goede weg terug is, bewijst hij door attent mee te zijn als een serie sterke coureurs de wedstrijd beslist. Rudi van Houts, van origine mountainbiker maar ook op de weg voor geen kleintje vervaard, laat zich eveneens goed zien als het er op aan komt. Een sleutelbeenbreuk op een bijzonder onwelkom moment in het seizoen heeft de jonge Gestelse coureur geruime tijd aan de kant gehouden. Hoewel hij vlak voor het einde de aansluiting bij de leiders mist, kan ook hij tevreden terugblikken op zijn thuiswedstrijd.

De uitslagen in Luyksgestel:

Amateurs-B: 1 Ton van Eijk Hillegom, 2 Jurgen van Grinsven Amsterdam, 3 Peter Witlox Eindhoven, 4 Eddy Gevers Schijndel, 5 Ab Nederlof Harmelen.

Junioren: 1 Dennis Kreder Zevenhuizen, 2 Steven Kruijswijk Nuenen, 3 Tim Nederlof Harmelen, 4 Rob Geysen Neerpelt (B), 5 Marco Brus Schijndel.

Elite/Beloften: 1 Jurgen Vermeersch Bredene (B), 2 Joost van Leijen Ewijk, 3 Dirk Bellemakers Luyksgestel, 4 Kenny van Hummel Elden, 5 Martijn Maaskant Zuidland, 6 Odwink Bink Amsterdam, 7 Norbert Poels Blitterswijck, 8 Jurgen van Pelt Gerwen, 9 Hans Bloks Helmond, 10 Jasper van Heeswijk Vught, 11 Marco Wesseling Den Bosch, 12 Bob Verkooijen Chaam, 13 Johnny Hoogerland Yerseke, 14 Niek Basten Hapert, 15 Sander Oostlander Heerjansdam, 16 Robert Gesink Varsseveld, 17 Niki Terpstra Krommenie, 18 Bob Akkerveke Arendonk (B), 19 Rob Ruijgh Valkenburg, 20 Job Vissers Erp, 21 Rudi van Houts Luyksgestel.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.