135. 2003-2014 Leende Vrouwvriendelijk dorp onder de Blaos

Minolta DSC Klassementsaanvoerster Mirjam Melchers wordt door gelegenheids-rondeboy Erik Dekker in 2003 in Leende in de bloemetjes gezet (foto Theo van Sambeek)

Al meer dan tien jaar lang heeft wielerdorp Leende zich toegespitst op het vrouwenwielrennen. Het dorp onder de plaatselijke kerktoren die als Lindse Blaos door het leven gaat heeft in 2003 het stokje van Bergeijk overgenomen als etappeplaats in de Holland Ladies Tour. Nadat het dorp van het welbekende Hermenieke van 1998 tot en met 2002 start en finish van etappes in de HLT heeft gehad, wordt in Leende na 1985, toen Eric Vanderaerden er de laatste editie van de jaarlijkse profronde won, de draad in het wielrennen weer opgevat. Op woensdagmiddag 3 september is Leende vertrek- en aankomstplaats van de derde etappe in Nederlands grootste etappekoers voor vrouwen. Het is gezelligheid troef onder de Lindse Blaos. Wie zou denken dat Leende een anoniem dorp is geworden sinds de hoogtijdagen van de door Siem Rutten en zijn mensen jaarlijks georganiseerde profronde, heeft het lelijk mis. Het dorp blijkt ook nu nog zijn aantrekkingskracht op wielrennend Nederland te hebben. De drukte onder de Leendse toren is daarvan het sprekende bewijs. Honderden toeschouwers koesteren zich in het najaarszonnetje. Zij genieten en passant van het spektakel dat door de mensen van de Holland Ladies Tour met aan het hoofd Leendenaar Marten de Lange als voorzitter van het organisatiebestuur wordt opgedist. Een bijzonder sfeerrijke happening. Terrassen die tot de laatste stoel bezet zijn, voor de jeugd Rabo dikke banden wedstrijden, eet- en dranktenten, een drive-in discotheek om het evenement extra te verlevendigen en hoog in de lucht als toegift een demonstratie van motorisch aangedreven deltavliegers. Het kan allemaal niet op. Leende bruist van de activiteiten.Niemand minder dan voormalig wereldbekerwinnaar en viervoudig etappewinnaar in de Tour de France Erik Dekker is in het gezelschap van oud-PSV’er Stan Valckx bereid gevonden om de jeugd na de dikke banden wedstrijden hun prijsjes te overhandigen. Bij het podium geniet jong en oud van de huldigingceremonie die de jonge rennertjesinspé ten deel valt.

Het vrouwenpeloton is inmiddels na de start in de Dorpsstraat en een grote ronde door het Peelgebied weer bijna terug in Leende. De speaker van de dag laat het wedstrijdverslag over het aankomstparcours galmen. De halzen van het publiek rekken zich als de wielerkaravaan de finishlijn passeert voor nog een drietal plaatselijke omlopen. Een gesloten peloton sprint uiteindelijk voor de dagzege. Die gaat naar de Duitse Angela Brodtka vóór Nicole Cooke uit Groot-Brittannië die het wereldbekerklassement op dat moment aanvoert en de Zweedse wereldkampioene Susanne Ljunskog.  Opnieuw treedt Erik Dekker aan voor de huldiging, nu van de wielrensters die na de derde etappe de leiding in de diverse klassementen hebben. Chantal Beltman uit Slagharen krijgt de bergtrui om de schouders. Zij heeft de meeste punten verzameld op het viaduct bij Leenderstrijp. Het groene sprinttricot is voor Diana Ziliute, de ex-wereldkampioene uit Litouwen die eerder al twee etappes op haar naam heeft geschreven in Kampen en Biddinghuizen. Als haar door de microfonist wordt gevraagd of zij Erik Dekker kent, reageert de huldigingsboy zelf nog voordat de renster van de Italiaanse ploeg kan antwoorden met een gevat ‘No’. Waarmee hij de lachers van het publiek evenzeer op de hand krijgt als met zijn herhaalde clowneske optreden bij de overhandiging van de bloemen. Onze landgenote Esther van der Helm wordt gehuldigd als de beste jongere renster. Mirjam Melchers krijgt een nieuwe oranje trui als leidster van het individuele algemeen klassement. En burgemeester Noor van den Heuvel-Planje overhandigt de Duitse winnares van de dagetappe tot slot een aandenken aan Leende in de vorm van een grote afbeelding van de  Lindse Blaos bij avondlicht. Met een paar extra cadeau’s voor Diana Ziliute als de strijdlustigste renster van de etappe Leende-Leende komt er een eind aan de huldiging. Veel toeschouwers genieten nog lang na op het grote terras aan de overzijde. Leende kijkt dan al uit naar een vervolg van de Holland Ladies Tour-ontvangst.

In de jaren die volgen is Leende nog enkele keren etappeplaats in de Holland Ladies Tour. Het lijkt wel of Duitse rensters een abonnement hebben op de zege in het Kempendorp. Na Angela Brodtka zijn Trixi Worrack (2004) en Regina Schleicher (2005) de gevierde namen. Voor de afwisseling is Leende in 2006 etappeplaats in de Euregio Tour met de Amerikaanse Kristin Armstrong op het hoogste trapje van het ereschavot. En nadat Martine Bras in 2010 de Leendse etappe in de Holland Ladies Tour op haar naam schrijft, beraden de wielermensen in het dorp zich op een nieuw evenement. In 2012 pakken zij uit met de Grote Prijs Leende, een individuele tijdrit voor vrouwen, junior-vrouwen en nieuwelingen-meisjes. Loes Gunnewijk zegeviert bij de vrouwen in die eerste editie die is opgenomen in het Baby-Dump Kempenpers Klassement. Een jaar later moet Gunnewijk het hoofd buigen voor nationaal kampioene tijdrijden Ellen van Dijk in de Grote Prijs Leende die opnieuw meetelt in het Kempenklassement alsook in de KNWU-tijdritcompetitie. De uitslag in 2013: 1. Ellen van Dijk (Specialized-Lululemon) 20,8 km in 27.03, 2. Loes Gunnewijk (Orica-AIS) 0.20, 3. Annemiek van Vleuten (Rabobank-Liv/Giant) 1.00, 4. Pauline Ferrand Prevot (Fra/Rabobank-Liv/Giant) 1.31, 5. Vera Koedooder (Sengers) 1.37, 6. Maaike Polspoel (Bel/Sengers) 1.46, 7. Natalie van Gogh (Zuidwesthoek) 1.51, 8. Adrie Visser (Boels-Dolmans) 1.52, 9. Iris Slappendel (Rabobank-Liv/Giant) 2.00, 10. Thalita de Jong (Rabobank-Liv/Giant) 2.06.

Dit jaar wordt de Grote Prijs Leende verreden op woensdag 28 mei. De Stichting Wielersupport Leende krijgt bij de organisatie medewerking van de club Cicli Basso Vicenza Reasons (onder aanvoering van Ruud Kooijmans) die het mogelijk maakt dat de GP Leende wordt uitgebreid met een elite/beloften versie die evenals de vrouwentijdrit voor het Baby-Dump Kempenklassement in aanmerking komt. Het programma is in zes onderdelen gesplitst. Nieuweling-meisjes starten als eersten om 14.30 uur voor ruim 12 kilometer tegen het uurwerk. Jongens nieuwelingen beginnen om 15.00 uur aan dezelfde afstand. Vervolgens de junior-vrouwen met onder meer Julie Burgmans (Bergeijk) en Anouk Rijff (Valkenswaard) voor 16,7 km om 15.30 uur, mannen-junioren met Stef de Louwere (Baldel) en Bram Welten (Moergestel) om 16.00 u. Weer een half uur later, om 16.30 uur starten de elitevrouwen/beloftevrouwen/amateurvrouwen in de GP Leende die tevens meetelt voor de KNWU tijdritcompetitie en om het districtskampioenschap Zuid-Oost gaat. Twee ronden, ofwel 24,2 kilometer krijgen de vrouwen voor de wielen. Kanshebsters: wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk (Amsterdam), de Engelse Lizzie Armitstead, Chantal Blaak (Nieuwerkerk a/d Amstel), de Duitse Lisa Brennauer, Nina Kessler (Velserbroek) en Vera Koedooder (Apeldoorn). Uit het Kempenland de deelname van Jessie Daams (Valkenswaard), Maud Kaptheijns (Westerhoven) en Lizzy Witlox (Eindhoven). De elitemannen/beloften (33,4 km) gaan om 18.00 uur van start met medeorganisator Ruud Kooijmans (Maarheeze) bij de favorieten. Bij zijn sterkste tegenstanders mag hij Brian van Goethem (Sluiskil) en Tim Kerkhof (Nistelrode) rekenen. Teun van Poppel (Hilvarenbeek) verdedigt de eer van het Kempenland.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.