133. 1969-1983 Hoe is het met Guus Bierings?

1349246576_5133 Guus Bierings klopt Egon van Kessel in 1973 bij de junioren in Oisterwijk (Fotoarchief Piet Kessels)

“Ik leef een beetje bij de dag. Mijn fotoboeken en plakboeken, door mijn moeder gemaakt, heb ik al een hele tijd niet meer bekeken. Ik weet ze maar amper meer te liggen. De videobanden van het WK tijdrijden in Brauweiler 1978 heb ik wel eens gekeken toen mijn twee dochters klein waren. De regenboogtrui ligt nog in de kast.” Guus Bierings (28 september 1956) kan zeker nog genieten als hij terugdenkt aan die dag in Duitsland. “Zoiets blijft je je hele leven bij.” Hij is dertien jaar als hij enkele wedstrijdjes bij de jeugd rijdt. Wordt op 14-jarige leeftijd adspirant en wint in zijn tweede jaar in die wedstrijdcategorie onder meer in Reusel, de geboorteplaats van zijn vader. De wielermicrobe heeft hij niet van vreemden geërfd, want zijn opa Gust Bierings uit Reusel was daarmee al besmet. Op een foto in Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen, is de grootvader van Guus in 1933 al te zien op het wielerbaantje in Bladel. En oudoom Godfried de Vocht uit Arendonk, een broer van de oma van Guus, heeft in zijn gloriejaren tweemaal de Grote Scheldeprijs gewonnen en is ook twee keer Belgisch kampioen bij de onafhankelijken geweest. De roots van Guus liggen dus duidelijk in de Kempen, van waar uit zijn vader Noud, ooit vaste stopperspil in de hoofdmacht van Reusel Sport, als douanier via omzwervingen in Uden terecht is gekomen.

Guus is een jaar nieuweling in de periode dat er een nieuwe categorieën indeling bij de KNWU komt. Daarom rijdt hij ook nog twee seizoenen bij de junioren. In 1975 wint hij in de geboortestreek van zijn vader in Hapert en in Bladel waar hij Bert Oosterbosch van de overwinning af houdt. Als nieuweling is hij dan al eens derde geworden in de Acht van Bladel achter Limburger Michel Jacobs uit Bingelrade en Westlander Leo van Vliet uit Honselersdijk. Een jaar later, als junior in 1974, hoeft hij met banddikte alleen in Leo van Vliet zijn meerdere in de oudste Nederlandse jongerenklassieker te erkennen. In 1975 is de Udenaar goed voor zilver op het NK in Merkelbeek waar hij Ad Verstijlen uit Sint Willebrord voor moet laten gaan. De jonge coureur van de Windmolens uit Geffen is ook als veldrijder in de wintermaanden actief. Wordt in die discipline zelfs driemaal kampioen van Nederland: bij de adspiranten, de nieuwelingen en de junioren. De ploegentijdrit wordt zijn stokpaardje. “Ik heb het altijd leuk gevonden iets in een team te presteren. De ploegentijdrit heeft me altijd geboeid. De vier broers Petterson uit Zweden waren mijn grote voorbeelden en ook het Nederlandse kwartet dat in Mexico op Olympisch goud beslag legde. We trainden bij De Windmolens al op zo’n tijdrit. Van jongs af aan organiseerde ik met leeftijdgenoten trainingen per ploeg.” Met Ad Hoezen (Sint Michielsgestel), Eddy Gevers (Schijndel) en Willy de Laat (Vught) resulteert die training in de nationale clubtitel in Dronten. Die voorliefde voor het tijdrijden blijft niet onopgemerkt. Als Bierings in 1976 amateur wordt in de Jan van Erp ploeg (hij rijdt zeven seizoenen in dat Schijndelse tegelteam), is hij al gauw een vaste klant in de nationale oranjeselectie ploegentijdrijden. Drie seizoenen achtereen, in 1978, 1979 en 1980 behoort de Nederlandse ploeg bij de besten van de wereld. De WK titel in 1978 (met Bert Oosterbosch, Jan van Houwelingen en Bart van Est) onder leiding van Eindhovenaar Jan Gisbers is het hoogtepunt. Twee jaar later tijdens de Olympische Spelen in Moskou (met Adri van der Poel, Jac Hanegraaf en Theo Hogervorst) wordt een teleurstellende 15e plaats behaald.

Ploegfoto-Nat.selectie-1979-vanMeer-deRooij-Wijnands-vdPoel-Bierings-Hogervorst De nationale selectieploeg in 1979 in de Ronde van Rheinland Pfalz: van links naar rechts Jac van Meer, Theo de Rooij, Ad Wijnands, Adri van der Poel, Guus Bierings en Theo Hogervorst (Fotoarchief Piet Kessels)

“In 1981 zat ik nog wel in de voorselectie voor de ploegentijdrit, maar ben halfweg het seizoen afgehaakt. Dat jaar ben ik met een studie begonnen en heb nog tot 1983 wedstrijden gereden, het laatste seizoen weer in een clubtrui van De Windmolens.” Voor het zo ver is heeft hij twee jaar op rij de nationale wegtitel bij de militairen veroverd en is in 1977 onder meer etappewinnaar in Olympia’s Tour in Sint Willebrord geweest. Datzelfde jaar rijdt hij ook de Ronde van de Toekomst.

Een proflicentie is nooit aan Guus Bierings besteed geweest. Van nature is hij daarvoor waarschijnlijk te sociaal. “Dat is in feite mijn handicap. Als prof moet je een beetje a-sociaal zijn. Alles moet wijken voor het wielrennen. Maar om te slagen als prof is een andere manier niet mogelijk.” Zijn sociale medeleven is nadien tot uiting gekomen in het bestuurslidmaatschap van de VVBW, de vakbond voor beroepswielrenners. Tien jaar lang heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur, onder meer met zijn leeftijdgenoot Gerrit Vixseboxse die hem als junior ooit klopte in de kermisronde van Luyksgestel. Momenteel zit Bierings in het NWF bestuur, een fonds waarin profwielrenners jaarlijks geld weg zetten om na hun carrière het zwarte gat op te vullen. “Die jongens zijn een bepaalde levensstandaard gewend en kunnen met dat geld na het fietsen een maatschappelijke carrière opbouwen.”

Al vanaf 1993 is de Udenaar werkzaam bij de Belastingdienst in Eindhoven. De racefiets maakt altijd nog deel uit van zijn vrije tijdsbesteding. “Ik fiets nog veel op de weg. Heb ook wel een tijdje op de mountainbike gereden, maar ik ben een slechte om rustig door het bos te rijden. Lange toertochten boeien me ook niet. Op zondagochtend rijd ik liever een ronde met een grote groep oud-renners in de omgeving van Den Bosch.” Dat zijn conditie nog goed in orde is bewees Bierings in een voorjaarsrit tussen KNWU coureurs in Oss. Op 57-jarige leeftijd toonde hij zich daar in de A-categorie de snelste in een massasprint. De wielersport laat de oud-wereldkampioen ploegentijdrit nog niet los. Zo zit hij binnenkort ook weer achter het stuur van een gastenwagen in de Ster ZLM Toer / GP Jan van Heeswijk.

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.