132. 1953-2014 Hilvarenbeek Beekse Ronde terug naar Esbeek

2012-06-10 Hilvarenbeek kopgroep elite De Nijs, Norris (Austr), Vermeulen en Dekkers w24,HIL,TDK,Haghorst,elit,neo,02 De kopgroep in de elite en beloftenkoers in 2012 met Giel de Nijs, de Australiër Norris, winnaar Jack Vermeulen en Paul Dekkers in Haghorst (Foto TVS)

Het is 1953. Nadat in de naoorlogse jaren de Tour de Loo tot in de verre omgeving bekendheid heeft gekregen, is er nu in Hilvarenbeek voor het eerst na de oorlog weer een officiële KNWU wielerronde. Dat betekent dat de wedstrijden op gewone fietsen, weliswaar met hangstuur uitgerust, nu worden vervangen door koersen op racefietsen. Op een mooie omloop, vanuit Hilvarenbeek over het Spaaneind door Esbeek en weer terug over de rijksweg naar Beek, wordt om de prijzen gestreden. De zeges gaan naar Pieter de Jongh uit Made bij de amateurs en naar nieuweling Leo van der Pluym (Dussen). Renners die een mooie wielercarrière opbouwen, allebei zullen ze Nederland later in de Tour de France vertegenwoordigen. De Beekse Ronde krijgt grote bekendheid. Het royale open parcours trekt renners uit het hele land. Dat blijkt wel uit de winnaars in de jaren die volgen: opnieuw Pieter de Jongh in 1954 met latere Tourrenner en op dat moment nog adspirant Coen Niesten (Beverwijk), in 1955 Leo van der Pluym  als amateur en nieuweling Bram Kool (Rijswijk) die ook later als professional de Tour de France zal rijden. In 1956 is de winst bij de amateurs voor Adri van Steenselen (Mijnsherenland), in 1957 voor Utrechtenaar Gijs Pauw, gevolgd door Piet Steenvoorden (Heemstede). Als in 1959 voorlopig een einde komt aan de Beekse Ronde is Dick Groeneweg (Numansdorp) de gevierde man. In 1971 komt er weer een vervolg aan de wedstrijdenserie in Hilvarenbeek met Tilburger Adrie van Hest als amateurwinnaar. In 1973 en 1974 wordt een dameskoers in het programma opgenomen: tweemaal achtereen is Keetie Hage (Sint-Maartensdijk) die zowel op de weg als de baan tot de wereldtop behoort het eerste aan de finish. Jaarlijks staat de wielerronde van Hilvarenbeek op de KNWU kalender. Jan van Velzen (Zoeterwoude) wint de amateurkoers in 1998 en dan stokt het weer even tot in 2005 de draad opnieuw wordt opgepakt en Jurgen van Pelt (Gerwen) bij de amateurs de Beekse Ronde aan zijn omvangrijke palmares toevoegt. Vanwege wegwerkzaamheden in het centrum van het dorp laten de organisatoren van WSC (de Wieler Supporters Club) de wedstrijden vanaf 2008 richting Esbeek door het Laag Spul verrijden. Paul van Schalen (Helmond) en Wouter de Groot (Lochem) rijden daar naar winst. Noodgedwongen vanwege rioleringswerkzaamheden moet in 2010 opnieuw naar een ander parcours gezocht worden. Dat wordt in Haghorst gevonden. Nico Vuurens (Meerkerk) schrijft er de amateurkoers op zijn naam. De wedstrijd is dan inmiddels in het Kempenklassement opgenomen. Marco Brus (Schijndel) legt er met een zege in 2011 de basis voor eindwinst in dat jaarklassement. Hij herhaalt dat in 2013. Bij de vrouwen gaat dan de zege naar Chantal Blaak.

Dit jaar heeft de Beekse organisatie opnieuw van parcours moeten verwisselen vanwege een andere datum op de wedstrijdkalender. In Haghorst kan men vanwege de nog lopende voetbalcompetitie niet terecht in de kantine van de plaatselijke vereniging EDN. Op industrieterrein De Mierbeek in Esbeek is een nieuwe locatie gevonden met een parcourslengte van 1700 meter. Daar wordt zondag 11 mei om 15.00 uur door de eliterenners en beloften 80 kilometer lang nieuwe strijd geleverd in het Baby-Dump Kempenklassement met onder meer de huidige leider Koos Jeroen Kers (Amstelveen), Maurits Lammertink (Kaatsheuvel), Steven Lammertink (Enter), Robin Wennekes (Dodewaard), regioman Jasper de Laat (Moergestel) en thuisrijder Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek) die na een lang veldritseizoen en een rustperiode onlangs weer in de wegcompetitie aan de slag is gegaan. In een voorwedstrijd over een afstand van 65 kilometer komen om 13.00 uur junioren aan bod.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.