131. 2000-2014 Netersel Een hel voor jeugdrennertjes

2014-05-03 Netersel Hel 2008 sfeer 024 Komende zondag viert de Hel van Netersel het derde lustrum

Het is alweer vijftien jaar geleden dat in Netersel een groep fietsenthousiastelingen onder leiding van wijlen Jos Hooijen de koppen bijeen steekt. De Hel van Netersel wordt in samenwerking met de Stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel uit Bladel in het leven geroepen. Alle renners die een podiumplaats behalen bij zowel de jongens als de meisjes krijgen in plaats van de gebruikelijke beker, net als in Parijs-Roubaix, een kassei als prijs. Dat betekent dat er door de organisatie jaarlijks tientallen keien op een plankje worden bevestigd. Dit als extra aanmoediging voor de jeugdige renners en rensters om zich de longen uit het lijf te rijden. De Neterselse trofeeën worden gekoesterd door de winnaars. De keien liggen er in het Kempendorp misschien wel een beetje vlakker bij dan die in Noord-Frankrijk, maar de deelnemers zijn dan ook heel wat jonger. Het parcours van de Hel van Netersel gaat voor ruim een derde deel over keien die de classificatie van een ster zouden krijgen in Parijs-Roubaix waarin onze landgenoot Niki Terpstra onlangs de opvolger werd van Servais Knaven als winnende Nederlander. In zijn actieve rennerstijd wordt Knaven in het voorseizoen vaak op de Kempische wegen gesignaleerd op training teneinde tientallen kilometers kasseistroken in de benen te krijgen. Knaven evenaart in 2010 het record van de Belg Raymond Impanis (profrenner van 1947 tot 1963) in de kasseienklassieker door het Noorden van Frankrijk. Onze landgenoot haalt zestien maal de finish. Hij rijdt zijn eerste Parijs-Roubaix in 1995 en heeft op grond van jarenlange ervaring enkele tips voor de wielerjeugd. Gouden regels waar wellicht ook ouderen nog wat van op kunnen steken. “Blijf op het zadel zitten, zodat je één blijft met je fiets. Rijdt met het zwaarste verzet, zodat de ketting goed strak blijft liggen. Houdt de handjes losjes in de beugel of bovenop het stuur om verkramping te voorkomen. Rijdt bij regenachtig weer op de hoge rug van de keistrook, of helemaal links of rechts, maar nooit op het schuin aflopende gedeelte. Let op dat de bidon niet uit de houder springt, waardoor je zelf of je collega’s ten val kunnen komen.”

2014-05-03 Netersel Hel 2008 kasseien 040 De ereplaatsen worden in Netersel niet beloond met een gewone beker, maar met een heuse kassei, net als voor de winnaar in Parijs-Roubaix

Op zondag 4 mei gaat het in Netersel weer naar wielrennen ruiken bij het derde lustrum van de Hel. Een paar honderd jeugdrennertjes uit de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Noord- en Zuid-Holland gaan met elkaar de strijd aan in zeven jeugdcategorieën. De Hel van Netersel is een begrip in jeugdwielerland. De coureurs in de dop staan elk jaar opnieuw te popelen om in het Kempendorp van start te kunnen gaan. In weinig andere wedstrijden krijgen de jeugdige deelnemers zoveel kasseistroken voor de wielen. Hier kunnen ze aan den lijve ondervinden wat het voor de beroepsrenners moet betekenen om de omstandigheden in de ‘Hel van het Noorden’ in Parijs-Roubaix te trotseren. Ondanks de meivakantie, waarin veel jeugdige renners met hun ouders andere oorden hebben opgezocht, mag de organisatie niet klagen over het aantal deelnemers. Opnieuw blijkt dat de ‘Hel’ bijzonder leeft bij de jeugdige deelnemers en inmiddels een bekende klank is in jeugdwielerland. Naar goede traditie zullen de rennertjes vooraf aan hun wedstrijden de mogelijkheid krijgen het parcours te verkennen, waarmee door de organisatie alles in het werk wordt gesteld om een vlekkeloze wielermiddag te garanderen. Om 12.00 uur klinkt het eerste startsein voor de allerjongste deelnemers. Die rijden drie rondjes over het 1100 meter lange parcours, de 14-jarigen krijgen 28 rondjes voor de wielen. De entree is gratis.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.