110. 1964 Maarheeze Verslag Seven Up profronde

Hoofdrol voor Piet Damen in bijzonder fleurig wielertournooi

 Uitgebreide maaltijd : adspiranten, nieuwelingen, amateurs en professionals

Succes (25.000 toeschouwers) in alle opzichten

(Uit: ‘Wielersport’)

2014-02-27 Maarheeze Piet Damen2 beroepsrenner 1958 Piet Damen als beroepsrenner enkele jaren voor zijn zege in Maarheeze

Aan de wieg van de ‘negende internationale Seven-Up Ronde’ van Maarheeze stonden weer de R. en T.C. ‘Wil­helmina’ – Eindhoven – onder de geestdriftige leiding van Cor Wijdenes en het energiek plaatselijk comité, aangevoerd door een doortastende heer H. van Ganzenwinkel. Aangemoe­digd door het succes van verleden jaar – ondanks het toen niet bijster aanlokkelijk weer trokken de koersen ruim 10.000 kijkers – werd ditmaal het uitgebreide tournooi in een nog glanzender lijst gezet, hetgeen moeilijk werd gemaakt door de fikse medewerking van de directie van de Seven-Up fabrieken. De drie heren Winters namen uiteraard ook zit­ting in het ere-comité, evenals burgemeester Van Schaik, pastoor Van Vleuten, de hoofden van de scholen, de directeur – de heer Van Teijen – van de plaatselijke vestiging van Philips en de heer Van Engelen, adjunct-directeur van Se­ven-Up.

Medewerking alom; alle zakenlui uit Maarheeze en de om­geving, de duivenvereniging, de motorclub ‘De Kempen­rijders’ uit Budel die de gehele afrastering ter beschikking stelde, premies bij de vleet, een programmaboekje dat uit­puilde van de advertenties en het weer. Het was zonnig en door al deze facetten – zeer zeker door het niveau van het veld met alle nationale en veel internationale cracks – werd Maarheeze een weergaloos succes. Ruim 25.000 toeschouwers waren present, hetgeen voor de initiatiefnemers natuurlijk aanleiding was om meteen op de editie 1965 te wijzen, waar­schijnlijk met nog meer ‘gangen’. Maarheeze, tegen de Lim­burgse grens aangedrukt en dus met een ruim ‘achterland’, wil jaarlijks een tournooi van allure op de agenda zetten, een maaltijd in het genre van Chaam. Tevreden organisatoren, welgeluimde ‘sponsors’ en een enthousiaste menigte, want het sportief gedeelte was voor de volle 100% in orde. De profrace verliep zo aantrekkelijk en spannend, dat zelfs het geruisloos vertrek van de dure Rik van Steenbergen – geen moment in de koers – niet werd opgemerkt.

Het is moeilijk om in zo’n criterium – vlakke wegen, lengte parkoers 1600 meter – weg te komen, vooral wanneer een veld wordt gepresenteerd met heel wat cracks van vrijwel eenzelfde kaliber. Dat de profs hun taak juist aanvoelden, was beslist een pluspunt. Geen moment werd gepauzeerd, steevast was iets aan de gang, een vlucht van een klein gezel­schap, een poging van een enkeling om aansluiting te krijgen en deze ingrediënten werden met verve geserveerd, zodat die 25.000 kijkers met welgevallen op de race blikten en nadien dik content vertrokken.

Een wielerdag met een rijk menu: de Haarlemmer Van Leeuwen was de snelste adspirant, de bloementuil bij de nieuwelingen kreeg Hairwassers, de victorie van Jaak Schou­ten – amateurs – vond weerklank en tenslotte stak Piet Damen met pit de hoofdschotel op zak, een zege met voor­sprong op sterke rivalen en daarom des te verdienstelijker. De ‘liefhebbers’ gaven prima werk te zien, met uiteindelijk een hele ris kanshebbers. Ad van Kemenade? Het zat in de lucht, doch Jaak Schouten – vierde zege dit seizoen – dacht hier anders over. Hij liep in zijn eentje weg toen de finale werd aangekondigd, hij bleef buiten schot, al haalden de felle jagers het onderste uit de welgevulde kan.

Zowat alle Nederlandse vedetten meldden zich voor het hoofdnummer, de complete TeleVizier equipe, de Belgen Van Steenbergen, Van Tongerloo, de Duitsers Eddy en Dieter Gieseler, Dieter Kemper, Ehrenfried Rudolph, Gussy Kilian, Karl Pfeiffer, de vele jongeren die pas de beroepsstatus aan­namen met de kersverse (debuut) Theo Rutten uit het nabije Leende enz. Henk Nijdam en Henny Marinus werden door burgemeester Van Schaik – na een inleiding van de welbe­spraakte Cor Wijdenes – gehuldigd in verband met het ver­garen van nationale titels. Peter Post en Rik van Steenbergen werden even extra voorgesteld, Wim van Est kreeg een bij­zonder applaus en Cor Wijdenes prees Kees Pellenaars en had bloemen voor de echtgenote van de Pel.

Daarna begon het feest, direct met een ontsnapping van de doorlopend actieve Zilverberg, kanspaard – snel – Schrö­der, Steenvoorden en Dieter Kemper. Nauwelijks was de zaak weer aan elkaar gelijmd of Van Espen kreeg pech, om moedig in zijn eentje voort te bollen. Heel lang, totdat pechvogel Rik Wouters bij hem belandde en vervolgens moest Groeneweg om dezelfde redenen achterblijven. Dit trio poog­de de schade te herstellen, tenslotte strandden Wouters en Van Espen en werd Groeneweg door de toen gevormde kop­groep gedubbeld. Opvallend gemakkelijk marcheerde Theo Rutten temidden van de uitlopers, taai bleek Harings, zulks nadat Van der Lans, Tolhoek, Van Tongerloo en Van Aert hadden getracht de bakens in handen te nemen. Enthoven sukkelde met een defect, kwam bij en Peter Post zat door­lopend voorin de lange stoet, een troep met Van Steenbergen als sluitstuk.

Half koers werd de slag ingeluid, door Damen, Van Dongen en Harings. De dans kreeg een hevig karakter: Schröder daagde op de eerste rij op, alsmede Kersten, Snepvangers, Rutten, Knops, Zilverberg, Hermens en Van der Klundert. Door een lekke band verzeilde Schröder jammer genoeg in de meute, ook Van der Klundert werd uit de kop verdreven door een leegsissende tube en we kregen dus tien man voor­aan. De zaak was bekeken, het saldo bedroeg een minuut, op dit snelle circuit voldoende om de beste prijzen te verdelen. Nog twee ronden: Rein de Jong en Steenvoorden speelden de laatste troef uit met de bedoeling de uitlopers te vervoegen, Harings en Kersten trachtten de kop te verlaten niets daar­van, wel slaagde Damen in zo’n opzet. In de voorlaatste Tour rende hij weg, wilskrachtig en vol vuur, het werd een schot midden in de roos en onder stimulerende toejuichingen fiet­ste Pietje in zijn eentje naar de finish. Pellenaars drukte zijn discipel de hand, Wijdenes prees de winnaar en burge­meester Van Schaik overhandigde de bloemen. Een tinte­lend slot van een fleurige sportdag. Pluim voor Piet Damen, een schouderklop aan het adres van zijn buurlui – aanvan­kelijk gezellen – en de pechvogels die niet versaagden. BRON: GERARD SILLEN

Beroepsrenner: lste Piet Damen (Helmond), de 120 km in 2.57.21, 2de Kersten (Siebengewald) op 15 sec.; 3de Haast (Rijsbergen); 4de Snepvangers (Zundert); 5de Rutten (Leende); 6de Van Dongen (Made); 7de Knops-(Schaesberg); 8ste Zilverberg (Goirle); 9de Hermens (Nijmegen); 10de Harings (Scheul­der), allen in de tijd van Kersten; 11de v. d. Klundert (Hoo­gerheide) op 45 sec.; 12de Steenvoorden (Heemstede) op 51 sec.; 13de Rein de Jong (Amsterdam) z.t.; 14de Jo de Haan (Huybergen) z.t.; 15de Cees Lute (Beverwijk) z.t.; l6de Ma­liepaard (Willemstad) z.t.; 17de Van Ginneken (Schijf) z.t.; l8de Linders (Roosendaal) z.t.; 19de Van Amsterdam (Breda) z.t.; 20ste Breure (Rotterdam).

Amateurs: lste Jaak Schouten (Wognum), de 100 km in )..28.11; 2de op 15 sec. Van Kemenade (Eindhoven); 3de Gis­bers (Eindhoven); 4de J. Hesse (Arnhem); 5de G. Hijnekamp (Siebengewald); 6de M. Jans (Cuyk); 7de Jo van Seggelen (Budel); 8ste J. van Pelt (Eindhoven); 9de L. Engels (Wanssum); 10de G. Smulders (Gerwen).

Nieuwelingen: lste S. Hairwassers (Den Dungen), de 50 km n 1.16.20; 2de W. Nichols (Vlijmen) z.t.; 3de H. Riem (Am­sterdam) z.t.; 4de A. van Est (Fijnaart) z.t.; 5de H. Thyssen (Veldhoven) op 15 sec.

Adspiranten: lste H. van Leeuwen (Haarlem), de 25 km in 41.20; 2de A. Cardol (Bilthoven); 3de C. v. d. Linden (Kaats­heuvel); 4de J. Glas (Eindhoven); 5de G. van Gerwen (Mier­lo) allen z.t.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.