93. 1984 Duizel Mieke Havik in de gele trui

2014-01-11 Duizel 1984 winnares Mieke Havik Mieke Havik schenkt de groene puntentrui van de Tour des Femmes aan de weduwe van verslaggever Theo Koomen na haar zege in de Duizelse kermisronde van 1984

Een snikhete julimaandagdag in 1984. De jaarlijkse wielermiddag in Duizel zorgt voor een invasie van toeschouwers: wielerpubliek en volk dat minder voor het sportgenot maar meer om de dorstige kelen te laven de terrasjes bezet. De kasteleins doen goede zaken. Tal van bekende namen uit de vaderlandse amateurwielersport vullen het programmaboekje. Samen met de vedetten uit de Kempische dorpsteams die elkaar al voor de 27e keer in het Agio-dorp  bekampen op de fiets. Voor het eerst staan ook dames aan de startlijn. Bloemen vooraf voor de Tourvedetten van wie Mieke Havik haar dik verdiende groene trui ook aan de eindstreep laat schitteren. In de eerste etappe van de Tour des Femmes heeft zij zich als de eerste vrouwelijke gele truidrager in de historie van de Tour laten huldigen. Tegelijk met de mannen hebbende rensters in Frankrijk dagenlang om de hoogste eer gestreden. In het oranje hebben de meiden van ploegleider Ben Schemerkamp zich geducht geweerd. Mieke Havik, Petra de Bruin, Connie Meijer, Heleen Hage, Hanneke Lieverse en Rita Timpers hebben elke dag van zich doen spreken. Liefst vijftien van de achttien etappes hebben de Nederlandse rensters op hun naam geschreven. Daarvan heeft Mieke Havik met vijf ritzeges het leeuwendeel voor haar rekening genomen. De Volendamse heeft na overwinningen in de eerste twee etappes zes dagen het geel gedragen. Connie Meijer neemt die van haar over, wint als nationaal kampioene drie etappes, en is later in de leiderstrui door Heleen Hage opgevolgd. Zeven dagen achtereen is het oranje boven geweest in de eerste Tour de France voor vrouwen. Heleen Hage heeft het in de strijd om het geel uiteindelijk tegen de Amerikaanse Mary Nanne Martin af moeten leggen. Wel heeft de Zeeuwse renster de bolletjestrui weten te bemachtigen. En voor Mieke Havik is het groene puntentricot de beloning van achttien dagen felle strijd op de Franse wegen geworden.

Nu in Duizel, waar de heldinnen van de Tour des Femmes aan de start staan, is ook een Kempens gezicht bij de twintig besten te bewonderen. Good-old Riek Keeris-van der Linden uit Veldhoven laat zich niet zo maar naar huis rijden. Speaker Jan Peeters dikt het nog wat aan met de opmerking dat zij de moeder van de aanwezige Tourvedetten zou kunnen zijn. Die maken er een aantrekkelijke koers van. De kleine ronde van zowat 1350 meter die 26 keer moet worden afgelegd zorgt voor een enigszins verwarrend wedstrijdverloop. De op het laatste moment gecontracteerde Tour de France vrouwen tonen hun gezicht op beslissende momenten in de wedstrijd. Mieke Havik laat zien dat zij niet zo maar de groene puntentrui in Frankrijk heeft veroverd. Zij kan die aan het slot van de kermisronde verwisselen voor een Duizelse gele trui. Naast haar komen Eria Oomen (Helmond) en Gonnie van Koert (Nieuwkoop) op het podium. De winnares schenkt na afloop haar groene trui aan de door de Duizelse organisatie uitgenodigde weduwe van de jammerlijk verongelukte Tourverslaggever Theo Koomen.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.