86. 2012-2013 Reusel/Luyksgestel/Leende Anna van der Breggen van alle markten thuis

Anna van der Breggen 22-12-2013 Boxtel winnares IMG_2316 (foto Jo Nederkoorn) Anna van der Breggen van het Sengers Ladies Team in 2012 winnares in de Reuselse kerstveldrit en nu ook alweer een zege in Boxtel (Foto Jo Nederkoorn)

In Wielerspiegel van de Kempen kun je er niet om heen een van Nederlands aankomende talenten een ereplaats te geven. Zeker ook omdat die renster zekere banden met het Kempenland heeft. Anna van der Breggen wint in 2012 de Reuselse kerstveldrit en verdedigt twee jaar lang de kleuren van het Sengers Ladies Team uit Luyksgestel. Voor de renster uit het Overijsselse Hasselt die nu in Zwolle woont (18 april 1990) is 2012 het jaar van haar doorbraak. Ze wordt Europees kampioene tijdrijden, wint drie van de vier etappes en het eindklassement in de Tour de Bretagne en verslaat zelfs Marianne Vos in de individuele tijdrit van de Tour Feminin en Limousin. Op het WK in Valkenburg finisht ze als vijfde na eerder in de wedstrijd een groot aandeel te hebben geleverd in de wereldtitel die Marianne Vos daar behaalt. Op de valreep van 2012 wint ze ook nog even de kerstveldrit van Reusel waar ze Yara Kastelijn en Kim Banga voor blijft. In 2013 geeft ze een vervolg aan haar prestaties, al moet ze zich maar met één zege tevreden stellen: De Omloop van de IJsseldelta in haar eigen geboortestreek. “Ik heb weliswaar minder gewonnen dan in 2012, maar toen reed ik ook kleinere wedstrijden,” zegt ze in een interview in Wieler Revue. Kijk bijvoorbeeld naar de wereldbekers, die heb ik goed gereden. Qua niveau ben ik gegroeid, dat is het belangrijkste nu.” Haar programma in 2013 bestaat vrijwel enkel en alleen uit grote eendaags- en etappekoersen in binnen- en vooral buitenland. Op het WK op de weg rijdt ze naar de vierde eindpositie, nadat ze Marianne Vos opnieuw mee aan de wereldtitel heeft geholpen.

Anna fietst al vanaf haar zevende, rijdt bij de jeugd goede resultaten bijeen en plaatst zich bij de nieuwelingen meisjes en de junior vrouwen al echt in de kijker met diverse overwinningen. Op het WK voor junior vrouwen in Mexico eindigt ze als vijfde. De overstap naar de vrouwen tussen de ‘grote’ rensters verloopt vlekkeloos, maar naast het fietsen concentreert ze zich ook op haar studie HBO verpleegkunde. In 2011 loopt ze daarvoor enkele maanden stage in het Afrikaanse Ghana. Inmiddels is ze officieel verpleegkundige. “Maar ik ga er eerst even niks mee doen. Ik zet nu alles op het fietsen. Na het WK heb ik even lekker vakantie genomen om uit te blazen. Het is een lang wegseizoen geweest, ik ben in januari al in Qatar begonnen.” Naast de wedstrijden voor het Sengers Ladies Team reed ze met de nationale selectie wedstrijden in het buitenland, onder meer de Giro Rosa in Italië.

Anna van der Breggen IMG_8253 In het shirt van de nationale selectie mag Anna van der Breggen bij Nederlands wielerhoop gerekend worden (Foto Theo van Sambeek)

Op 29 mei 2013 zou ze als een van de grote favorieten deelnemen aan de GP Leende, een individuele tijdrit in de KNWU vrouwencompetitie. Maar zover komt het niet, omdat haar tijdritfiets vlak voor de start wordt afgekeurd. “Dat was echt balen. Het was te laat om het nog te veranderen. Mijn zadel zat drie centimeter te ver naar voren.” Met dezelfde fiets heeft ze in Frankrijk zonder problemen de tijdrit in de Tour de Languedoc Rousillon mogen rijden. “Het was ook wel een beetje mijn fout, ik had het eerder moeten laten controleren. Dan had het nog aangepast kunnen worden en kon ik starten. Dat gebeurt me niet weer.” In juni krijgt ze een nieuwe domper als ze vlak voor het NK nog de hele dag ziek op bed ligt. “Heel vervelend. Ik was het hele jaar nog niet ziek geweest. En toen dus precies op het verkeerde moment.” Na een korte rustperiode in augustus met een paar criteriums en verder alleen maar trainingsritten rijdt ze in Florence een uitstekende wegwedstrijd op het WK in dienst van Marianne Vos. Om uiteindelijk zelf ook nog vierde te worden. De rustperiode daarna heeft ze nodig om op haar nog jonge leeftijd weer goed op krachten te komen. Ze gaat in december met de nationale selectie op trainingskamp in Zuid-Afrika. Dat het met haar conditie wel snor zit bewijst ze in een paar veldritten waaraan ze deelneemt. Zowel in Woerden als in Boxtel rijdt ze de concurrentie op flinke achterstand.

Nu het Sengers Ladies Team is opgehouden te bestaan, volgt er voor Anna volgend jaar een nieuw avontuur. Dan gaat ze rijden voor het Rabobank-Liv/Giant Team waarin ze ploeggenote wordt van Marianne Vos. Op haar mooie website wordt gemeld dat er wisselende reacties kwamen op het nieuws over die transfer, omdat velen Anna blijkbaar ook graag tegen Vos zagen rijden. “Concurrentie is één van de onderdelen die sport heel mooi maken”, zegt ze daar zelf over. “Maar daarnaast kan je door samenwerking als ploeg ook mooie wedstrijden creëren, zoals we dat hebben laten zien op het WK.” Ze ziet de tegenstand ook zeker niet alleen van Vos komen. “Concurrentie zal voldoende aanwezig zijn met de sterke teams die Nederland op dit moment heeft. De aanvallende manier van koersen die de rensters Rabobank-Liv/Giant vaak laten zien past goed bij mij en ik kan er nog veel leren.”

In de Reuselse veldrit op tweede kerstdag kan ze zich opnieuw van haar beste zijde laten zien.

Het complete programma van de Reuselse wielerdag:

10.30 uur amateurs A/B met onder meer streekrenner en oud-Neterselnaar Roel van Houtum (Goirle), 11.25 uur alle vrouwencategorieën met naast Anna van der Breggen onder andere Maud Kaptheijns (Westerhoven), 12.20 uur masters met uit eigen regio RWC-lid Ton van Korven (Diessen), nieuwelingen 13.15 uur, 14.00 uur junioren en 15.00 uur elite/beloften met streekcoureur Rudi van Houts (Luyksgestel).

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.