85. 1979-2013 Reusel Kerstveldrit een begrip in Nederland

Bart Dirkx actie 2004 Bart Dirkx wint de Reuselse kerstveldrit in 2002 en in 2006 (Foto Theo van Sambeek)

Voor de 33e keer organiseren de mensen van RWC Reusel op tweede kerstdag hun veldrit. In een tijd dat de prestaties van de Nederlandse veldrijders door toedoen van Hennie Stamsnijder en Reinier Groenendaal op Europees niveau toonaangevend waren, besloot het bestuur van de Reuselse wielerclub als eerste in het Kempenland een veldrit op poten te zetten. De nationale veldrit op 26 december zou dit jaar zijn 34e editie hebben beleefd, was het niet dat de wedstrijd in 1994 vanwege tè winterse omstandigheden werd afgelast. Zuid-Nederland was in dat jaar op tweede kerstdag onder een dikke laag ijzel bedekt, zodat het onverantwoord was om de renners op pad te sturen. Een dikke laag sneeuw was daarentegen in de loop der jaren geen beletsel om de veldrit toch door te laten gaan.

Vierendertig  jaar geleden, in de hoogtijdagen van de nationale veldritcoryfeeën Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal, lanceert RWC-secretaris Cees Moeskops het idee om in Reusel een veldrit te organiseren. Diessenaar Toon Donkers, in die tijd zelf nog actief als crosser en als inspirator van de wielersport in Kempenland, wordt gevraagd om een waardig parcours mee te helpen uitzetten. De bossen bij de trimbaan en de omgeving van de Kleine Cirkel blijken een geschikt terrein om de veldrijders aan het werk te zetten. De toppers Groenendaal en Stamsnijder ontbreken op het appèl, omdat de organisatie van begin af aan het principe hanteert dat er niet diep in de beurs getast zal worden bij het aantrekken van de deelnemers. Het prijzenschema zorgt ervoor dat toch genoeg coureurs graag naar Reusel afreizen. Een veertigtal echte amateurs bindt de strijd met elkaar aan en Henk Baars wordt de eerste winnaar. De Diessenaar opent daarmee de rij van beloftevolle crossers die aan het begin van een succesvolle sportcarrière de Reuselse veldrit op hun naam schrijven. Baars zelf zal ruim acht jaar later in het Spaanse Getxo de wereldtitel bij de beroepscrossers veroveren. Frank van Bakel uit Deurne is in die tijd een van zijn wekelijkse tegenstanders. De crosser uit Deurne schrijft de tweede editie van de Reuselse kerstveldrit op zijn naam na een lange zij-aan-zij-sprint met Baars op het verharde weggedeelte tussen de Kleine Cirkel en de trimbaan. Een jaar later is de Diessense veldrijder in Reusel voor de tweede keer de sterkste van de dag. In 1984 moeten de renners vanaf de trimbaan een heel eind over de velden rijden. Dat jaar vriest het stevig in de dagen rond kerstmis. Nico Verhoeven die als wegrenner in de wintermaanden zijn conditie met crossen op peil houdt, heeft baat bij die vorst in de grond, zodat hij de wedstrijd glansrijk op zijn naam schrijft.

Na Baars, Van Bakel en Verhoeven hebben andere welbekende crossers eveneens in Reusel getriomfeerd. Jo Martens uit Deurne (1985 en 1990), Huub Kools uit Baarle-Nassau (1986), Wim de Vos uit Oosterhout (1987) en Tilburger Edward Kuyper (driemaal zelfs: 1988, 1989 en 1995) schrijven de inmiddels landelijke bekende Reuselse veldrit op hun naam. Na hen volgen Gerben de Knegt uit Tilburg (1997), de Schijndelnaren Johan van de Ven (1998) en Wilant van Gils (1999) en Freek de Jonge uit Deil (2000). Bert Vervecken uit Herentals komt als eerste buitenlander de erelijst van de kerstveldrit sieren. Bart Dirkx, coureur van eigen bodem, zegeviert in 2002. Dan kloppen een jonge Marianne Vos en Lars Boom eveneens aan de deur met zeges bij de dames en de junioren. Drie dagen voor zijn 20e verjaardag stelt Bart Dirkx alles in het werk stellen om voor eigen publiek opnieuw sterk voor de dag te komen, maar hij moet uiteindelijk het onderspit delven tegen Jean-Pierre Leijten, die dan vanuit Udenhout in Bladel is komen wonen. Vervolgens is de eer aan de Belgen Kris Wouters en Nico Berckmans. In 2006 boekt Bart Dirkx zijn tweede thuiszege. Van recentere datum zijn de overwinningen van Eddy van IJzendoorn (Tiel), Roy van Heeswijk (Sint-Oedenrode) en  Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek) in 2011. Mitchell Huenders (Almere) sluit voorlopig de rij in Reusel.

Vanaf 2000 is Taverne D’n Ouwe Brandtoren op de wedstrijddag een uiterst geschikte locatie als permanence waar renners en rensters terecht kunnen voor inschrijving en rugnummers afhalen. Vanaf 10.30 uur komen achtereenvolgens Amateurs A/B, alle vrouwencategorieën, Masters, Nieuwelingen, Junioren en Elite/Beloften aan de start.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.