83. 1984-2013 Moergestel Van eendaagse naar bomvol veldritweekend

1985 Oirschot. Henk Baars (foto HvD) In 1985 wint Henk Baars op 3 februari, twee weken voordat hij in München als vijfde eindigt op het WK, de Moergestelse veldrit (foto Henk van Dorenmalen)

Het is nog geen jaar geleden dat in Moergestel het NK jeugdveldrijden plaats vond. Ook al jarenlang werd daar in het eerste weekend van december de jaarlijkse veldrit georganiseerd door de Stichting Wielerronde Moergestel/Oisterwijk (SWM/O). Nu is in samenwerking met de KNWU een nieuwe datum op de kalender gevonden: zaterdag 14 en zondag 15 december. Een dubbel programma dus, met zaterdags wedstrijden voor de jeugd, en op zondag de overige categorieën van masters tot junioren en van nieuwelingen meisjes tot elite.

In de jaren tachtig trekt de Moergestelse veldrit al deelnemers van allure. De winnaarslijst overziend komen daar welbekende namen op voor. In 1984 wint Frank van Bakel (Deurne) de A-wedstrijd vóór Huub Kools (Baarle Nassau) en Henk Baars (Diessen). De Diessenaar die zich in 1990 tot wereldkampioen laat kronen trekt in 1985 de wedstrijd voor amateurs en professionals naar zich toe door niet zomaar de eersten de besten te kloppen: Klaus Peter Thaler (Duitsland) en Michel Groenendaal (Sint Michielsgestel) moeten in hem hun meerdere erkennen. In 1986, opnieuw met profs en amateurs, is Nico Verhoeven (Berkel-Enschot) vlakbij huis aan de macht door Jo Martens (Deurne) en Theo van der Velde (Rijsbergen) te verslaan. De wedstrijden worden dan voor het eerst op het parcours Heiberg/Zandstraat verreden. In 1987 is Frank Groenendaal (Eerde) de winnaar voor Kampenaar Jac Reumer en Wim de Vos (Oosterhout). Dan al klopt Richard Groenendaal (Sint Michielsgestel) op de deur met een zege bij de nieuwelingen. Daarna wordt in 2001 de draad weer opgepakt met als winnaars bij de elite en beloften Wilfried Veldkamp (Woerden). Later zijn de zeges onder meer voor Jean-Pierre Leijten (Bladel) in 2004, Boy van Poppel (Moergestel) in 2008 en vervolgens Mickey van Empel (Berlicum), Maurits Lammertink (Enter) en Rudi van Houts (Luyksgestel). Wereldkampioen bij de beloften Mike Teunissen (Ysselsteyn) is tot nu toe de laatste winnaar in Moergestel.

Zaterdag 14 december maakt jeugdcategorie 1 om 12.00 uur een begin met de wedstrijden. In totaal komen bijna 200 jeugdrennertjes aan het vertrek. Antoine Quint (Deil) en Tim van de Poel (Papendrecht) willen hun zege van vorige zondag in Hapert in de jongste categorieën vernieuwen. Ruud van Gestel hoopt zich in categorie 3 voor zijn thuispubliek te kunnen revancheren na materiaalpech in Hapert. In de overige wedstrijdklassen zijn de winnaars van Hapert eveneens present: Matyas Kopecky (Leiden), nationaal kampioen Huub Artz (Wintelre), Luke Verburg (Schiedam) en Perry Frijters (Sint Willebrord) die het in categorie 7 opneemt tegen de plaatselijke favoriet Luuk van Gestel.

Zondag 15 december zijn bij de elite en beloften drie oud-winnaars ook nu in het deelnemersveld te vinden: Mickey van Empel (Middelrode), Maurits Lammertink (Kaatsheuvel) en Rudi van Houts (Luyksgestel). Ook Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek), Harm van der Sande (Nuland), Johim en Tim Ariesen (Rhenen), Robbie van Bakel (Deurne) en Bjorn van der Heijden (Schayk) doen mee voor de volle winst. Het zondagprogramma begint al om 10.30 uur met de wedstrijd van de amateurs en de sportklassers, gevolgd door die van de masters (11.25 uur), de vrouwen, junior-vrouwen en nieuwelingen meisjes (12.20 uur), nieuwelingen (13.15 uur), junioren (14.00 uur). Vanaf 15.00 uur besluiten de elite en beloften het omvangrijke programma.

Het parcours is gelegen aan de Zandstraat in Moergestel en volgt grotendeels het parcours waar de stichting begin dit jaar nog een fantastisch NK Jeugdveldrijden organiseerde. Voor het publiek is er een tent met koek en zopie. Vlakbij het parcours is volop parkeergelegenheid.

Voor meer informatie en een routebeschrijving: zie de website van de Stichting Wielerronde Moergestel/Oisterwijk www.wielrennen-moergestel.nl

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.