41. 1967 Maarheeze Jeugdherinneringen van speaker Rien van Horik

Vrijdag 2 augustus wordt de Mijl van Mares, voorheen de Ronde van Maarheeze, voor de 52e keer verreden. Zelf was ik in 1967 een van de toeschouwers bij de 12e editie van de Ronde. De hoofdwedstrijd was in die tijd nog die van de amateurs. Rien van Horik, nu microfonist bij de Mijl van Mares, herinnert zich nog goed de Ronde van Maarheeze in dat jaar. Zijn relaas volgt hieronder.

 “We schrijven de zomer van 1967 toen we als elfjarige jeugdige wielersupporter met onze jongere broertjes vanuit onze toenmalige woonplaats Lierop op de fiets naar de wielerronde van Maarheeze gingen. (…) Op de wedstrijden luisterden we naar het kenmerkende stemgeluid van wijlen Cor Wijdenes (die overigens ook aan de wieg heeft gestaan van de Maarheezer wielerronde), galmde de instrumentale muziek van James Last uit de luidsprekers en snoven we de geur op van gemasseerde wielrennersbenen en gebrande pinda’s en de walm van friet en gebakken vis. Voor de prijs van 50 cent kochten we het programmaboekje en vulden met prachtige blokletters de deelnemers aan. Kortom… onze passie voor het wielrennen was niet meer te remmen.”

44 Jaar later staat Rien van Horik voor het eerst aan de micro in Maarheeze: in de wedstrijd voor profs die de flitsende benaming ‘Mijl van Mares’ heeft gekregen.  “Als opvolger van Jan Peeters (net zoals de eerder genoemde Cor Wijdenes jarenlang voorzitter van de medeorganiserende vereniging Wilhelmina uit Eindhoven) gaan we met onze ‘leermeester’ de wedstrijd verslaan. Het zèlf beoefenen van de wielersport zat er destijds niet in omdat de voorkeur uitging naar de studie. Maar een drietal jongere broers (en later drie neefjes) zijn wel actief geweest in de wedstrijden. Wij zochten het in organiseren en presenteren. Eind jaren zeventig stonden we voor het eerst aan de microfoon in de schooljeugdvierdaagse de ‘Toer dur Lierup’. Later kwamen daar grote en kleine koersen bij. In de ‘Mijl van Mares’ stonden we regelmatig als toeschouwer langs het parkoers om de renners in actie te zien en de ‘echte’ wielersfeer te proeven.”

Maarheeze Cees Zoontjens (Annie Maas) Cees Zoontjens in de huiskamer van Annie Maas in Maarheeze bij wie hij jarenlang als coureur te gast was

Terug naar 1967 toen de internationale wielerronde in Maarheeze voor de twaalfde keer verreden werd. “Het was een speciale wedstrijd omdat men gekozen had voor een ploegenwedstrijd voor internationale amateurs. In de jaren daarvóór had men enkele keren een wedstrijd voor beroepsrenners georganiseerd. Traditiegetrouw op 15 augustus, wat toen nog een ‘vrije’ katholieke feestdag was. Op 20 augustus 1967 omzoomden ruim tienduizend toeschouwers het parkoers in de dorpskom van Maarheeze. Het meest opmerkelijke was de deelname van de Italiaanse amateurselectie in de ‘Azurro’ kleuren. De wielerronde stond ook voor hen in het teken van de voorbereidingen voor het Wereldkampioenschap dat in dat jaar in ons land in Heerlen gehouden zou worden. Voor ons ging echter de meeste belangstelling uit naar ons grote idool uit die periode Jan Spetgens (De Spet) uit Someren in zijn groen-rode wollen tricot van Ovis. Zijn ploegmaat Cees Zoontjens klopte in de finale de Italiaanse vedetten-in-spé Aldo Balasso en Constantino Conti. Met vijf Italianen bij de eerste tien was dat uiteraard een hele prestatie voor de Tilburger. We troffen de latere prof begin 2011 bij het NK Cyclocross. We haalden met hem nog herinneringen op over één van zijn belangrijkste overwinningen vóór zijn overstap naar de broodrijders: die van Maarheeze in 1967…. Enkele maanden later werden we opgeschrikt door het bericht dat Cees aan een hartstilstand was overleden.”

2012 Maarheeze winnaar Steven Kruijswijk 4zXW6ZRHcmequ21VM1B3jbO5lgBDrdFv Rien van Horik interviewt Steven Kruijswijk, de winnaar van de Mijl van Mares in 2012

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.