40. 1960-2013 Een dagje Chaam

Het is 1960. Als 14-jarige wielersportliefhebber fiets ik in de vroege morgen vanuit Casteren met een groep leeftijdgenoten naar Chaam. Het is de dag van de welbekende Acht, Nederlands grootste profkoers in die tijd. Van mijn moeder heb ik een fles Exota priklimonade bij mijn boterhammen mee gekregen. Achter de hoofdtribune valt die fles nog voor de lunch op de tegels in stukken. Rik van Steenbergen, de wereldkampioen uit Arendonk, komt in de late middag voor de derde keer (na 1956 en 1958) als winnaar over de finish. Met tijdens de koers gekregen reclamepetjes op rijden wij als imitatie wielrenners huiswaarts. Nog jarenlang ben ik op de woensdag na de Tour de France een vaste bezoeker van de Acht van Chaam.

Het is 2013. Het is alweer veel jaren geleden dat Chaam op mijn jaarlijkse agenda heeft gestaan. De 75e jubileumeditie van de Acht staat voor de deur. Het organisatiecomité heeft alle oud-winnaars, dat zijn er in de diverse wedstrijdcategorieën bijna 300, uitgenodigd in de VIP ruimte die tussen de twee lussen van de Acht is gesitueerd. De genodigden zullen daar met introducé(e) worden verwelkomd en verwend met diverse drankjes en een dinerbuffet. Cees Paijmans, de oud-Tilburger die na zijn wielercarrière al veel jaren geleden in de Hilvarenbeekse Westrik is neergestreken, is een van die genodigden. In 1947 was hij in Chaam winnaar bij de nieuwelingen. Om zich vervolgens in Hoogerheide tot nationaal kampioen te laten kronen en ook in 1953 bij de amateurs als de beste van het land op het autocircuit van Zandvoort te zijn afgevlagd. Via Esbekenaar Jan van Helvoirt, beschrijver van Paijmans’ wielercarrière in het Beekse heemkundige tijdschrift ‘Tussen Paradijs en Toekomst’ en zelf op de dag van de Acht van Chaam in het buitenland op vakantie, krijg ik de uitnodiging toegespeeld om de oud-winnaar te vergezellen. We arriveren goed op tijd om een plekje uit de zon te bemachtigen. De junioren zijn goed en wel aan hun wedstrijd om de nationale titel begonnen. Want Chaam heeft bij gelegenheid van het jubileum dit jaar de Kleine Nederlandse Kampioenschappen (nieuwelingen en junioren) van de KNWU toegewezen gekregen. Mathieu van der Poel, de tweede zoon van oud-prof Adrie, laat weer eens zijn talenten duidelijk zien. Aan zijn regenboogtrui als wereldkampioen cyclocross bij de junioren voegt hij vandaag ook de nationale driekleur op de weg toe.

Het is intussen aanzienlijk drukker geworden in de VIP ruimte. Tussen de tentjes met hapjes en versnaperingen zien tal van coryfeeën uit het verleden elkaar terug op de jaarlijkse reünie voor oud-profs. Joop Zoetemelk en Rini Wagtmans voeren een geanimeerd gesprek, Jan van Katwijk (in 1969 als jong beroepsrenner winnaar vóór Rik van Looy) ontmoet de oudste van het stel, de 90-jarige Haarlemmer Gerrit Voorting. Ook Gerben Karstens (1966), Limburger Jan Krekels (1970), en Piet van Katwijk (1974), Johan van der Velde (1982) en Eddy Bouwmans (1993) zijn present. Winnaars uit de regio Kempenland zijn naast Cees Paijmans ook de nieuwelingen Jan Peels uit Bergeijk (1978), Alain van Katwijk uit Aalst-Waalre (1994) en Jos van Veldhoven uit Dommelen (1997), terwijl Cor Wirken uit Eindhoven (1996) en Theo Eltink uit Westelbeers (1999) als winnaars bij de junioren in Chaam te boek staan. Gerben van den Broek uit Veghel, tegenwoordig in Oisterwijk woonachtig en ontwerper van de wielersite Brabant Cycling, is eveneens present als nieuwelingenwinnaar in 1988. Nadat de vrouwen in hun koers zijn gefinisht met Thalita de Jong (Ossendrecht) als winnares, is het de beurt aan de oud-winnaars om gezamenlijk een rondrit te maken over het parcours van de Acht. Een aantal heeft de eigen fiets meegebracht, vader en zoon Jan en Alain van Katwijk rijden de ereronde op een tandem. Anderen, bij wie de bijna 84-jarige Cees Paijmans, worden in een oldtimer rond gereden.

Chaam 24-7-2013---- 208 finish Marcel Kittel en broers van Poppel Marcel Kittel klopt de broers van Poppel in de eindsprint (foto Jo Nederkoorn)

In het profcriterium op het ruim vijf kilometer lange parcours laat vervolgens vooral Bauke Mollema zich herhaaldelijk met uitlooppogingen opmerken. Voor niet insiders is hij na zijn Tourprestaties ook hier de grote held van de wedstrijd. In het peloton ook Reuselse Geert van der Weijst met enkele ploeggenoten van Cycling Team Jo Piels die met een twintigtal andere elitecoureurs zonder contract mogen proeven van de unieke sfeer tijdens zo’n na-Tour criterium. Uiteindelijk moet Mollema zich, voorop met Belkin-ploegmakker Laurens ten Dam, nationaal kampioen Johnny Hoogerland, Karsten Kroon en de Ier Matt Brammeier, in de laatste omloop gewonnen geven tegen de op stoom geraakte Argos-Shimano trein. Viervoudig Touretappewinnaar Marcel Kittel maakt voor de mannen in het wit het karwei vakkundig af door de broers Boy en Danny van Poppel van Vacansoleil in de eindsprint te kloppen. Het publiek heeft gekregen waar het op heeft gewacht. Ik zet Cees Paijmans weer netjes thuis af in de Beekse Westrik. Chaam heeft zich voor ons tweeën op een prettige manier herleefd.

Chaam 24-7-2013---- 262 podium2 Van links naar rechts Danny van Poppel, Marcel Kittel en Boy van Poppel (foto Jo Nederkoorn)

Zie ook blogbericht nummer 31: 1953 Hilvarenbeek/Tilburg Kees Paijmans voor de tweede keer Nederlands kampioen

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1. Bookmark de permalink .

2 reacties op 40. 1960-2013 Een dagje Chaam

  1. Jurgen van Limpt zegt:

    Leuk verslag Piet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.