35. 1982-2013 Bergeijk Jaarlijkse Ronde altijd sterk bezet

1990 Bergeijk Jan Burgmans winnaar (Foto Paul van Woerkum)

Burgemeester Van Poppel overhandigt in 1990 de beker voor de winnaar aan Jan Burgmans die in eigen dorp heeft gezegevierd. Links op de foto Twan van Veldhoven (Bergeijk), rechts Frank van Veenendaal (Sassenheim)

Kunt u het zich nog herinneren? 12 september 1982? Een prachtige nazomerdag, duizenden mensen in het centrum van Bergeijk. Prima wielersport van nieuwelingen, junioren en amateurs. Vooral de amateurs met de wereldkampioenen 100 kilometer tijdrijden trekken veel publiek. Maarten Ducrot (Middelburg), Gerard Schipper (Ter Apel), Gerrit Solleveld (De Lier) en Frits van Bindsbergen (Lobith) hebben in het Britse Goodwood goud behaald in de zwaarste discipline die de wielersport kent. Naast het gouden tijdritkwartet bieden nog veel klinkende namen plezier aan de toeschouwers en daarmee indirect aan de organisatoren. Van alle kanten zijn er positieve geluiden te horen. Reden te meer om het initiatief van een vernieuwde Ronde van Bergeijk door te zetten. Later zal de jaarlijkse ronde verplaatst worden naar juli als tijdens Bergeijk kermis de beste renners van het land naar het dorp van het welbekende hermenieke komen. Winnaars van A-klassiekers in het hele land, etappewinnaars in buitenlandse wedstrijden, leden van WK-selecties, coureurs die prima uitslagen rijden maar vaak net iets te kort komen en uiteraard zoveel mogelijk streekrenners. De eerste editie van de vernieuwde Ronde van Bergeijk eindigt in 1982 in een zege voor Herman Snoeyink uit Denekamp. Renners uit eigen dorp zijn in het begin van de jaren tachtig sterk in opkomst. Jan Peels wint de ronde voor eigen publiek in 1983, Dave Das laat zich bij de junioren geregeld bij de winnaars optekenen en Anthony Theus is in 1983 al districtskampioen van Zuid-Oost Brabant bij de nieuwelingen als hij ook in Bergeijk triomfeert. In 1990 is Jan Burgmans winnaar voor eigen volk bij de amateurs, Edwin Ophof uit Raalte doet hem dan tweemaal op rij na voordat hij in 1993 het onderspit moet delven tegen Jeroen Blijlevens en Anthony Theus. En zo blijft het maar doorgaan: ieder jaar een sterk rennersveld aan de start voor de dan al tot kermisronde omgedoopte wedstrijd.

Anno 2013 zal het niet anders zijn. Weer komen talentvolle renners en rensters in Bergeijk hun opwachting maken. De wedstrijd van de vrouwen en die van de elite en beloften tellen mee voor het Baby-Dump Kempenpers Klassement waarin de tussenstanden worden aangevoerd door Annemiek van Vleuten (Wageningen) en Marco Brus (Schijndel). Vorig jaar trokken Nina Kessler (Velserbroek) en genoemde Marco Brus in Bergeijk aan het langst eind na een paar interessante koersen met veel publiek langs de lijn.

Een voor het lokale en regionale publiek interessante voorwedstrijd is ook dit jaar die van de recreanten voor de titel van Groot Bergeijk. Sinds 2010 organiseren de wielercomités van Riethoven, Bergeijk en Luyksgestel het Groot Bergeijk Klassement over 3 wedstrijden. Hierin kunnen recreatieve renners – en die komen er ieder jaar meer – kennis maken met het rijden van een wielercriterium.

Het programma:

13.00 u. Rabobank Dikke Banden Race met schooljeugd

14.00 u. Ludieke Bedrijvenkoers

15.30 u. Recreanten Groot Bergeijk

16.45 u. Dames elite Baby-Dump Kempenpers Klassement

19.00 u. Elite en beloften Baby-Dump Kempenpers Klassement

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.